Energietransitie
Nederland staat voor grote uitdagingen in de transitie naar een duurzame energieproductie. Zonne- en windparken hebben een grote impact op het landschap. Ook gaswinning kan ecologische gevolgen als gevolg van bodemdaling. Bij projecten die ingrijpen in de ruimtelijke ordening spelen natuurbeleid en natuurwetgeving een belangrijke rol.
Sovon doet met behulp van beschikbare gegevens over de verspreiding, aantallen en vliegbewegingen van vogelsoorten onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de ontwikkeling van zon- en windparken en hoogspanningsverbindingen op land en water. Ook onderzoeken wij of de gaswinning een meetbaar nadelig effect heeft op de instandhoudingsdoelstellingen van de speciale beschermingszone Waddenzee, waaronder een groot aantal vogelsoorten waarvoor het gebied is aangewezen.
Projecten
Het Natura2000 gebied Lauwersmeer is op nationaal en internationaal niveau een belangrijk vogelgebied. In het kader van gaswinning onder de Waddenzee en het Lauwersmeer vindt monitoring plaats naar de mogelijke ecologische effecten van bodemdaling...
TenneT heeft aan Sovon gevraagd om in beeld te brengen waar binnen Nederland hoogspanningsverbindingen de grootste risico’s voor vogels opleveren op basis waarvan de prioriteiten voor maatregelen gemotiveerd kunnen worden getroffen.
Netwerkbeheerder TenneT heeft aan Sovon gevraagd om richtlijnen op te stellen voor het verantwoord omgaan met nesten in bestaande hoogspanningsmasten en -stations.
Deze kaarten zijn een hulpmiddel bij het verder uitwerken van zoekgebieden voor windenergie in de provincie Utrecht. Hiermee kunnen de RES-regio’s, gemeenten en initiatiefnemers kennis over vogel- en vleermuissoorten betrekken bij het uitwerken van hun zoekgebieden.
Met gegevens over de verspreiding, aantallen en vliegbewegingen van vogels zijn kaarten gemaakt met gebieden waar naar verwachting de risico’s van windturbines het grootst zijn.
Zonnepanelen op water zien we steeds vaker in het waterrijke Nederland als een manier voor duurzame energieopwekking. Op verschillende plekken in Nederland worden al zonneparken op water gebouwd. Echter, de effecten op de waterkwaliteit en de biodiversiteit van deze ‘zon op water’ installaties zijn nog grotendeels onbekend.