Natuurbeheer
De kwaliteit van de natuur in Nederland is bepalend voor het voorkomen van veel vogelsoorten. Stikstofproblematiek, versnippering van leefgebieden en intensieve recreatie leggen een voortdurende druk op de natuur en vogelpopulaties.
Sovon onderzoekt welke factoren de natuurkwaliteit beinvloeden en welke beheers- en beschermingsmaatregelen effectief zullen zijn onder die omstandigheden.
Projecten
De zandgronden in Nederland hebben sterk te lijden onder de hoge depositie van stikstof. Deze van nature voedselarme gronden hebben weinig weerstand tegen de jarenlange neerslag van stikstofverbindingen. Dit heeft geleid tot verzuring en vermesting...
Exoten zijn organismen die van nature niet in ons land voorkomen, maar daar als gevolg van menselijke handelen terecht zijn gekomen. Vogels zijn vaak ontsnapt of losgelaten uit privécollecties of dierentuinen. De meeste ontsnapte soorten overleven...
De Provincie Noord-Brabant verleende in 2017 subsidie voor het uitvoeren van onderzoek naar het dieet en voedselaanbod van de Zwarte Specht in Noord-Brabant.
Bij het onderzoek naar de afname van de Tapuit werkt Sovon samen met Stichting Bargerveen en Oenanthe Ecologie. Het onderzoek spitst zich toe op broedsucces, overleving, voedsel en habitatgebruik.
De provincie Gelderland laat een soortenherstelprogramma met concrete maatregelen opstellen voor de periode 2018-2023. Sovon heeft een ecologische onderbouwing gegeven voor de te treffen beheersmaatregelen.
Waar natuurbeheer gericht is op het herstellen of behouden van leefgebieden voor vogels, is de belangrijkste vraag of het voorgenomen beheer ook daadwerkelijk de bedoelde effecten bereikt. Sovon doet onderzoek naar beheersmaatregelen die nodig zijn...
De teruglopende kwaliteit van het Nederlandse landschap brengt zelfs algemene soorten als Grutto, Veldleeuwerik, Huismus en Spreeuw in de problemen.