Nieuws
-
Kenmerkend voor een BMP-telling is dat je een broedcode moet koppelen aan elke in te voeren waarneming.
-
In het voorjaar van 2022 en 2023 waren er massale uitbraken van vogelgriep bij verschillende koloniebroeders langs de gehele Nederlandse kust. Het waren afschuwelijke beelden van massale sterfte onder voornamelijk sterns en meeuwen.
-
Pontische Meeuwen zijn opportunisten die ’s winters achter vissersschepen op zee, op vuiloverslagen, langs stadsgrachten en rivieren hun kostje bij elkaar scharrelen.
-
Het ministerie van LVVN en BIJ12 vroegen onderzoekers van Wageningen Environmental Research en Sovon Vogelonderzoek Nederland te evalueren in hoeverre het ANLb, sinds de invoering in 2016, bijdraagt aan het behoud van boerenlandvogels en andere so
-
Veel trekvogelpopulaties zijn de afgelopen jaren in aantallen afgenomen. Vaak is menselijke activiteit hier de oorzaak van: verlies aan leefgebied, intensief landgebruik en klimaatverandering.
-
Bij drie van de zeven Torenvalken die in januari 2025 zijn onderzocht bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) werd een besmetting met vogelgriep vastgesteld (figuur 1). Dat het virus voorkomt bij de Torenvalk is opmerkelijk.
-
De afgelopen Midwintertelling, die in het weekend van 17 tot 20 januari plaatsvond, werd helaas geteisterd door slecht weer. Hardnekkige dichte mist zorgde dat veel gebieden moeilijk geteld konden worden.
-
De aanwezigheid van vogelgriep onder wilde vogels is momenteel het duidelijkst zichtbaar bij Brandganzen.
-
Tellingen voor het Meetnet Watervogels, dat in 1975 startte, laten op korte termijn (12 jaar) en lange termijn (vanaf het begin van de tellingen) verschillende trends van watervogels zien. Ganzen en zwanen namen sinds de jaren zeventig enorm toe.
-
Jaarlijks gaan in januari vogeltellers in grote delen van Europa, Azië en Afrika tegelijkertijd op pad om de winterpopulaties van watervogels zo systematisch mogelijk vast te leggen.
-
Tussen 1900 en 1990 was de Slechtvalk een zeer zeldzame en incidentele broedvogel in Nederland, maar sindsdien heeft de soort zich in alle provincies gevestigd. In 2019 telde de Nederlandse populatie voor het eerst circa 200 broedparen.
-
In Nederland was de Torenvalk lange tijd de talrijkste broedende roofvogel. Tegenwoordig is die plek ingenomen door de Buizerd. Door gebruik van landbouwgif daalden de landelijke aantallen van de Torenvalk rond 1960.