Voor feiten over vogels

Sovon voorziet de maatschappij van kennis over aantallen, verspreiding en ecologie van vogelpopulaties in Nederland

Broedvogeltellers aan het werk
Vereniging

Kandidaten voor Vrijwilliger van het jaar en de Stimulansprijs gezocht

Sovon is trots op wat we met z’n allen bereiken. De bijdrage van alle vrijwilligers is daarbij belangrijk. Om die bijdrage te eren, kennen we onder andere onze Wall of Fame voor vogelaars die al 25 jaar of langer tellen voor Sovon en reiken we jaarlijks de prijs voor de Vrijwilliger van het Jaar uit. Daarnaast kent Sovon sinds enkele jaren de Stimulansprijs, een speciale prijs voor startende vrijwilligers die blijk geven van bijzondere inzet en enthousiasme.

Over Sovon

De vogelbevolking van ons land is continu in beweging. Samen met duizenden vrijwilligers brengt Sovon de ontwikkelingen in aantallen en verspreiding van vogels in kaart. Door verklarend onderzoek krijgen we inzicht in de oorzaken van deze veranderingen. Deze kennis is beschikbaar voor onderzoekers, beschermers, beleidsmakers en natuurliefhebbers. Zo voorzien we de maatschappij van feiten over vogels.

Nieuws

dakbroedende scholekster met jong

De schatting van het aantal stedelijke broedvogels is gebaseerd op tellingen die zijn gedaan door vrijwilligers in het kader van het Jaar van de Scholekster in 2023.

Wilde eend

De wilde eend is één van de zeer talrijke en wijdverbreide broedvogels in Nederland die de laatste decennia een sterke afname laten zien, iets wat ook geldt voor soorten als huismus, spreeuw en kievit. Hoewel de broedpopulatie van de wilde eend in

Twee ruziënde stelklutenmannetjes

Het rapport Broedvogels in Nederland 2023 vat de ontwikkelingen van de Nederlandse broedvogels samen.

Nieuws en agenda
Vogelaars
Vacature

Senior onderzoeker (32 uur/week)

Ben je een gedreven ornitholoog met een bredere kijk op (Nederlandse) ecosystemen? Wil je graag jouw kennis en expertise inzetten om actuele vraagstukken op het gebied van natuurbeleid en -beheer te beantwoorden? Word dan onze nieuwe collega!

Uitgelicht

Jelle Harder bij een ijsvogelwand

Deze jeugdbond is voor mij een belangrijke leerschool geweest om bewust de natuur te ontdekken. Met veel aspecten van de natuur kom je in aanraking, al snel was duidelijk dat vogelstudie mij het meeste aantrok.

Tuinteller aan het werk

Met Jaarrond Tuintelling verzamelen we systematisch gegevens over vogels en andere soortgroepen in en rond tuinen van bewoners.

Tijd
1 out of 5 stars
Kennis
1 out of 5 stars
Tellen op de slaapplaats

Vogels die in groepen overnachten worden geteld via het Meetnet Slaapplaatsen. De gegevens worden gebruikt voor de bescherming van natuurgebieden.

Tijd
1 out of 5 stars
Kennis
2 out of 5 stars