Slaapplaatstelling
Met het Meetnet Slaapplaatsen verzamelen we gegevens over de aantallen vogels die gezamenlijk op slaapplaatsen verblijven. De coördinatie van de tellingen richt zich vooral op Natura 2000-gebieden met beschermde slaapplaatsen van in totaal 19 soorten. Maar ook daarbuiten worden tellingen nadrukkelijk gestimuleerd.
Toepassing
Slaapplaatstellingen worden gebruikt om de beschermde status van Natura 2000-gebieden te evalueren. Voor sommige soorten, zoals de Grote Zilverreiger en Halsbandparkiet, zijn tellingen op slaapplaatsen de beste manier om populatiegroottes en aantalstrends te bepalen. De trendgegevens van een selectie doelsoorten van het Meetnet Slaapplaatsen zijn op landelijk niveau en per Natura 2000-gebied beschikbaar via de soortinformatie.
Laatste resultaten
In het rapport Watervogels in Nederland in 2021/2022 zijn alle gegevens van dit project samengevat. Aan de hand van teksten per soort, figuren en tabellen vind je snel de achtergrondinformatie die je zoekt. Vrijwilligers die tellingen doen, krijgen het watervogelrapport jaarlijks toegestuurd.
Download het rapport (pdf)Meedoen
Verspreid door het hele land zijn vacante telgebieden die je meteen op je naam kunt zetten. Ook is het mogelijk om zelf een nieuwe slaapplaats aan te maken en te gaan tellen. De tellingen van de doelsoorten vinden in vaste telperiodes plaats.
- Handleiding Watervogel- en Slaapplaatstellingen PDF, 6.4 MB
- Handleiding Slaapplaatstelling via AviMap PDF, 973.3 kB
Jip Louwe Kooijmans
Senior meetnetcoördinator Slaapplaatsen- Periode
- Jaarrond
- Soortgroep
- Alle soorten
- Dagdeel
- Avond
- Jip Louwe Kooijmans
Samenwerking
Het Meetnet Slaapplaatsen is onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM), een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat (RWS), Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Provincies & BIJ12, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Sovon.