Telrichtlijnen broedvogels uitgebreid en geactualiseerd
Het voorjaar is aangebroken en de BMP-broedvogeltellingen zijn weer gestart. Overal zijn vogels flink in de weer om hun territorium te claimen, een partner te vinden en voor nageslacht te zorgen.

Kenmerkend voor een BMP-telling is dat je een broedcode moet koppelen aan elke in te voeren waarneming. Bij een zingende vogel of bij waarnemingen van jongen in het nest lijkt dat best eenvoudig, maar elke vogelaar komt tijdens de telling ook situaties tegen waarin dat nog niet zo simpel blijkt te zijn. In het bos hoor je bijvoorbeeld volop het fluitende ‘siuuu’ en de kenmerkende rollende triller van de Boomklever. Dat is leuk, maar zijn deze geluiden een indicatie voor een territorium, of voor een nestplek? Welke broedcode vul je nu in in je Avimap-app?
Op de soortenpagina’s vind je per soort – naast verspreiding, aantalsontwikkeling, seizoensvoorkomen, et cetera – ook de soortspecifieke telrichtlijnen met aanwijzingen en tips voor het uitvoeren van BMP-tellingen. Om de interpretatie van geluid en gedrag in het veld te vergemakkelijken, hebben we nu in deze BMP-telrichtlijnen bij elke soort broedcodes aangegeven. In het geval van de Boomklever kun je nu dus gemakkelijk opzoeken welke broedcode bij het fluitende 'siuuu' en de rollende triller hoort:
Zingende vogels [broedcode 2] (fluitend 'siuuu' en rollende triller), aangevuld met waarnemingen van paren [brc 3], nestbouw [brc 9] (door vrouwtje, op de voet gevolgd door mannetje; vliegt soms honderden meters voor geschikt materiaal) en transport van voedsel [brc 14] (mannetje voert broedend vrouwtje, beide partners voeren jongen) of ontlastingspakketje [brc 14] (beide partners).
Je waarneming krijgt dus een broedcode 2.
Met het aangeven van de broedcodes streven we ernaar om de interpretatie van bepaalde gedragingen en daarmee de invoer van de juiste broedcode in Avimap te vergemakkelijken. Mocht iets onverhoopt toch niet helemaal duidelijk zijn, laat het dan gerust weten.
Actualisatie
Naast de uitbreiding van de BMP-telrichtlijnen met broedcodes zijn ook een aantal telrichtlijnen geactualiseerd. Immers zijn soorten als de Ooievaar, Grote Zilverreiger, Middelste Bonte Specht en Zeearend tegenwoordig een stuk algemener en laten soorten als de Europese Kanarie, Grauwe Gors en Buidelmees juist een enorme afname zien, waardoor de teksten op de website hier en daar een update konden gebruiken.
De gebruikers die Avimap op hun Android-apparaat hebben staan, dienen de Avimap-app op hun telefoon/tablet te verversen (Instellingen → Verversen basisdata) teneinde de geüpdatete versie van de telrichtlijnen te krijgen.
Jan-Willem Vergeer
Teamleider monitoring