LiveAtlas
De vogelbevolking van ons land is voortdurend in beweging. Soorten breiden zich uit of verdwijnen juist. Het éne voorjaar is het andere niet. Als vogelaar weet je dat als geen ander. Deze ontwikkelingen brengen we samen in beeld in de LiveAtlas, de laagdrempeligste manier om mee te doen aan vogeltellingen.
LiveAtlas is de voortzetting van de Vogelatlas van Nederland, waarvoor ruim 2000 vogelaars de verspreiding van zowel broedvogels als wintervogels in kaart brachten. De basis daarvan bestond uit het invullen van complete lijsten per kilometerhok. Zulke lijsten geven inzicht in welke soorten er aanwezig en afwezig zijn per kilometerhok.
Hoe werkt het?
Meedoen aan de LiveAtlas is een uitdaging voor iedere vogelaar. Of je nu een heel kilometerhok uitkamt of een rondje in je wijk loopt: elke soort telt. Ook de vogels die je alleen hoort zingen of roepen. En vogels die overvliegen. Door lijstjes bij te houden krijg je zelf een steeds beter beeld van (veranderingen in) het voorkomen van soorten in de gebieden waar jij actief bent. En houd je je vogelkennis op scherp. Ook andere soortgroepen kunnen worden bijgehouden.
Toepassing
LiveAtlas onderscheidt zich van de meetnetten van Sovon doordat het een ander doel heeft: de aan- en afwezigheid (verspreiding) en veranderingen daarin van soorten in heel Nederland vastleggen. Via de meetnetten verzamelt Sovon gedetailleerde gegevens over aantallen uit regelmatig getelde monitoringsgebieden. Daarmee worden aantalstrends en dichtheden berekend. Daarvoor is LiveAtlas niet geschikt. Wel geeft LiveAtlas actueel inzicht in trefkansen door het jaar heen, juist ook in de maanden waarin geen monitoring plaatsvindt. Ook zijn de gegevens bruikbaar voor verder (Europees) onderzoek. En je kunt een eigen mini-atlas maken van bijvoorbeeld je werkgebied. Mits je systematisch te werk gaat; zoals in de Bommelerwaard.
Ook zieke en dode vogels tellen
Monitoring van vogelsterfte wordt steeds belangrijker. Via LiveAtlas is het mogelijk om ook standaard op zieke en dode vogels te letten en deze in te voeren.
Uitleg over monitoring vogelsterfteMeedoen
Tellingen voor LiveAtlas kun je het beste in de app Avimap invoeren. Maar het kan ook via het online portaal. Een telling invoeren is na een goede start een fluitje van een cent. Extra pluspunt: je kunt de waarnemingen van je lijstjes automatisch exporteren naar waarneming.nl
- Handleiding LiveAtlas PDF, 1.8 MB
Albert de Jong
Adviseur en woordvoerder- Periode
- Jaarrond
- Soortgroep
- Alle soorten
- Dagdeel
- Overdag
- Paul van Els
- Albert de Jong
Ondersteund door
Het project LiveAtlas is mogelijk gemaakt door ondersteuning van Sight Landscaping, Prins Bernhard Cultuurfonds, Jaap van Duijn Vogelfonds, Vogelbescherming Nederland, Van Heest Stichting, Barbara Terhal en vele particuliere donoren.
Help je mee? Om LiveAtlas te verbeteren zijn we afhankelijk van externe financiering.
Doe een donatie