Jaar van de Huismus
De Huismus is een van de talrijkste broedvogels in Nederland en komt in bijna het hele land voor. Toch is de Huismus sinds 1980 met meer dan 60% afgenomen. Ook op Europees niveau is in de periode 1980-2021 de broedpopulatie van de Huismus met 64% afgenomen.
Over de achterliggende oorzaken voor deze afname is nog veel onduidelijk. Vermoedelijk spelen de afname van struiken, de kwaliteit van het nog aanwezige groen, de na-isolatie van muren en daken en een verminderd voedselaanbod allemaal een rol. De laatste jaren laat de Huismus weer herstel zien, maar dat wil niet zeggen dat deze drukfactoren geen bedreiging meer vormen voor de Huismus.
Ondanks dat de Huismus een van de algemeenste vogelsoorten van Nederland is, zijn er nog veel vragen rondom de soort. In het Jaar van de Huismus wil Sovon met hulp van vrijwilligers onze kennis over de Huismus vergroten.
Inzicht in broedsucces
Zo weten we relatief weinig over het broedsucces van de Huismus. Wat zijn de plekken waar veel jongen worden geboren en waar is dat minder? Kunnen we een relatie leggen tussen het aantal jongen en bijvoorbeeld de omgeving of de beschikbaarheid van voedsel?
Nesten van Huismussen zijn vaak lastig te onderzoeken, niet in de laatste plaats omdat de vogels erg gevoelig zijn voor verstoring. Dankzij tellingen van Jaarrond Tuintelling kunnen we meer te weten komen over het broedsucces zonder de nesten zelf te hoeven onderzoeken. De Huismus is namelijk een soort die – de naam zegt het al – zeer honkvast is. Jonge Huismussen vestigen zich niet verder dan één kilometer van het ouderlijk nest en de volwassen vogels hebben een actieradius van ongeveer 500 meter. Deze huiselijkheid zorgt ervoor dat we door te kijken naar het aantal Huismussen in tellingen van Jaarrond Tuintelling vóór en direct ná het broedseizoen, een goed beeld kunnen krijgen van het aantal uitgevlogen jongen.
Met behulp van de gegevens uit Jaarrond Tuintelling kunnen we zien of er verschillen zijn in het broedsucces van de Huismus tussen bijvoorbeeld stedelijke en landelijke tuinen, of tussen tuinen in verschillende provincies. Ook kunnen we kijken of er een verband is tussen het broedsucces en de hoeveelheid beschikbaar voedsel in tuinen. Met deze informatie kan de bescherming van Huismussen gericht verbeterd worden.
Meedoen met onderzoek
Voor het berekenen van het broedsucces van de Huismus, maken we gebruik van weektellingen uit Jaarrond Tuintelling. Ook de gegevens uit 2024 willen we hierin meenemen. Je kunt bijdragen aan het onderzoek door tellingen van vogels te doen in Jaarrond Tuintelling.
In het najaar van 2024 gaan we met de resultaten aan de slag. De uitkomsten van het onderzoek worden bekend gemaakt op de Landelijke Dag van Sovon op 30 november 2024.
Meedoen
- Log in bij Jaarrond Tuintelling, of meld je aan als nieuwe teller
- Doe elke week een weektelling, waarbij je in ieder geval alle vogelsoorten telt.
Ook als je geen Huismussen maar wel andere vogelsoorten in je tuin hebt, nodigen we je uit om mee te doen. De Jaarrond Tuintelling verschaft ons namelijk ook waardevolle informatie voor andere vogelsoorten. Je kunt ook andere soortgroepen tellen, zoals bijvoorbeeld dagvlinders.
- Periode
- Voorjaar
- Soortgroep
- Selectie van soorten
- Dagdeel
- Overdag
- Marcel Wortel
Samenwerking
Het Jaar van de Huismus is een initiatief van Sovon en Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met onderzoeker René Oosterhuis.