Vogelmonitoring Van Pallandtpolder
In de Van Pallandtpolder op het eiland Goeree-Overflakkee komen vernieuwende landbouw, natuur, recreatie en onderwijs samen. Met veel enthousiasme werken de betrokken partijen in deze proeftuin aan nieuwe vormen van landbouw met de ambitie om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor de agrarische sector. De proeftuin is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Noordrand.
In een pilot voor een Proeftuin duurzame Landbouw op 70 hectare grond in de Van Pallandtpolder gaan natuurinclusieve kringlooplandbouw van akkerbouw en melkveehouderij samen. Het doel is om in het akkerbouwdeel met natuurinclusief teeltmanagement onder andere eiwitrijk veevoer te telen. De Proeftuin grenst aan een stuk natuur met veenmoeras, akkerbouwpercelen en aan sportvelden. De looptijd van de eerste pilot was tot eind 2023 en deze is voor drie jaar verlengd voor de periode 2024-2026 in het kader van een Europees Innovatie Partnerschap (EIP) ‘samen werken aan innovatie’.
Sovon heeft in 2021, 2022 en 2023 met inzet van de vrijwilligers van Natuur en Landschap Goeree Overflakkee jaarrond de akkervogelstand gemonitord. Hiervoor zijn vlakdekkende broedvogelinventarisaties uitgevoerd op basis van de Broedvogel Monitoring Project (BMP)-methode tijdens het broedseizoen. Ook buiten het broedseizoen zijn watervogels, ganzen, zwanen en zangvogels gemonitord. Tijdens het broedseizoen zijn ook nesten van grondbroedende weidevogels gezocht en gemarkeerd. Door jaar op jaar dezelfde aanpak te hanteren zal het effect van maatregelen op de vogelpopulatie in de tijd duidelijk worden.
Drone-onderzoek en audiomonitoring
In 2024-2026 wordt met een drone met een speciale warmtebeeldcamera ‘s ochtends vroeg gezocht naar broedvogels. Door de vogels goed te lokaliseren wordt het voor de boeren makkelijker om hier rekening mee te houden tijdens de werkzaamheden, zodat de broedvogels beter de kans krijgen om hun nesten uit te broeden. Daarnaast vindt er audiomonitoring van vogels plaats. Hiervoor maken we gebruik van zogenaamde Audiomoths met een GPS-functie die elke ochtend tussen 04.00 en 08.00 uur geluid opnemen. Achteraf kunnen we deze geluidsbestanden onderzoeken op de aanwezigheid van vogelsoorten (en andere dieren die geluid maken). Door de GPS is het in potentie ook mogelijk om roepende vogels exact te lokaliseren.
Partners
In deze GLB-pilot kringlooplandbouw werkt Sovon samen met de ondernemers in de Proeftuin, het Louis Bolk Instituut (LBI), Lentiz MBO Middelharnis en Groenendijk Agro en Advies (communicatie).