Waar bidt de Torenvalk?
In het Jaar van de Torenvalk organiseren we een telling waarmee we in kaart willen brengen wat de dichtheden van Torenvalken langs wegen is. De soort staat bekend om het kenmerkende ‘bidden’ boven bermen van snelwegen en andere grote wegen. Zijn wegbermen daadwerkelijk een aantrekkelijk jachtgebied voor de valken, of zijn de dichtheden er gelijk aan die in het open agrarisch gebied? Om het belang van wegbermen in kaart te brengen organiseren we jaarrond de routetelling Waar bidt de Torenvalk? en vragen we watervogeltellers en deelnemers van LiveAtlas om waargenomen Torenvalken in te tekenen.
De vraag
We willen het belang van wegbermen als jachtgebied van Torenvalken vergelijken met dat van het open agrarisch gebied in tijd (per maand) en ruimte (dichtheden). Volgens onderzoek in West-Frankrijk van Meunier et al. 2000 zijn brede wegbermen vooral aantrekkelijk vanwege de uitkijkposten die muizenetende roofvogels als uitvalsbasis kunnen gebruiken. Mogelijk vormt het schrale grasland van wegbermen ook een muizenrijker biotoop dan regulier agrarisch gebied, maar dat is met deze telling niet aan te tonen. Torenvalken verblijven vermoedelijk vooral in het najaar en de winter langs wegbermen, maar het jaarpatroon is nog niet goed bekend. Ook vallen er weleens verkeersslachtoffers, zij het minder vaak dan bij uilen (zie bijvoorbeeld Grotenhuis & Quené 1993).
Meedoen met de telling
Je kunt de telling uitvoeren vanuit een rijdende auto. Als bestuurder tellen is uitdrukkelijk niet de bedoeling omdat dit onveilig is. Bijrijders kunnen de telling uitvoeren en de gegevens invoeren. Aanmelden voor de telling is niet nodig. Iedereen met een account bij Sovon kan via de app Avimap meedoen via de aparte projectinvoer Waar bidt de Torenvalk? De torenvalktellingen zijn terug te vinden en aan te passen in het portaal van LiveAtlas op portal.sovon.nl. Achteraf je telling via de website invoeren is niet mogelijk, omdat dan de precieze route en snelheid ontbreken.
De telling invoeren
- Zorg ervoor dat je een inlogcode bij Sovon hebt en minimaal versie 4.1.14 van Avimap of versie 1.52 van iAvimap.
- Start de app
- Kies bij project: Waar bidt de Torenvalk?
- Start de telling en kies het km-hok waar je begint
- Leg de route af en voer al je waarnemingen van Torenvalk (en optioneel Buizerd) in.
- Sluit de telling af.
- Controleer de telling nog even en druk daarna op Upload.
Hoe tel je?
- Tel niet als bestuurder omdat dit onveilig is, maar laat je passagier(s) de telling doen en invoeren.
- Start de telling op het moment dat je daadwerkelijk uit de auto om je heen gaat kijken. Meestal is dat als je de snelweg opdraait of de provinciale weg oprijdt. Tel alleen vanaf snelwegen of provinciale (N-)wegen.
- Een telling is minimaal 5 kilometer lang.
- Tel bij voorkeur langere stukken; een maximale lengte is er niet. Houd je focus wel op de telling en sluit deze af als goed rondspeuren niet meer mogelijk is.
- Stop de telling als je van de doorgaande weg afgaat en bijvoorbeeld in de bebouwde kom terecht komt.
- Voer iedere waargenomen Torenvalk in op de zo nauwkeurig mogelijk bepaalde locatie van de vogel. Vul het gedrag in (bijvoorbeeld: Uitkijkpost (zittend) ) en optioneel ook informatie over het geslacht. Ook vogels die verder van de weg te zien zijn, voer je in.
- Buizerds kun je ook invoeren. Als je die ook bijhoudt, voer ze dan allemaal in.
- Zie je een dode Torenvalk of Buizerd langs de weg liggen? Kies bij details dan voor Verkeersslachtoffer.
- Tel alleen bij redelijk goed weer (niet bij harde regen, mist etc.) en als het zicht goed is.
- Tel alleen bij voldoende daglicht, dus na de ochtendschemer en voor de avondschemer.
- Tel zo vaak als je wilt en op zo veel mogelijk verschillende wegen als je wilt. Herhaalde tellingen op hetzelfde traject zijn extra waardevol. Tel bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks dezelfde route.
- Rijd niet harder dan de toegestane maximum snelheid. Ga niet onnodig zacht rijden en veroorzaak geen onveilige situaties.
Watervogeltellingen en LiveAtlas
Ook vogelaars die met watervogeltellingen of LiveAtlas meedoen komen Torenvalken tegen in boerenland en andere typen landschap. Voer bij deze tellingen de valk zo nauwkeurig mogelijk in op de locatie van de vogel.
Ga je bij je watervogeltellingen alle Torenvalken meetellen? Houd dan ook de andere roofvogelsoorten bij en vermeld dit in de bezoekgegevens bij de selectie van soorten die je hebt geteld. Deze telgegevens zijn bruikbaar om de vraag van het project Waar bidt de Torenvalk te beantwoorden.
Naar deze telprojectenKleedgegevens
Eventueel kun je details over de Torenvalk invullen. Volwassen vrouwtjes, jonge vrouwtjes en jonge mannetjes hebben een verenkleed dat nauwelijks van elkaar is te onderscheiden. Alleen volwassen mannetjes zien er duidelijk anders uit, met een blauwgrijze kopkap en egaal grijsblauwe bovenstaart met een zwarte eindband. Voor meer (Engelstalige) details, zie deze pdf.
In de meeste gevallen zul je al rijdend niet kunnen zien welk geslacht en welke leeftijd de vogel heeft. Vul dan Onbekend in bij details. Jonge vogels en vrouwtjes voer je in als Vrouwkleed.
Foto's hieronder: Hans Gebuis. Boven: volwassen mannetje. Linksonder: eerstejaars mannetje. Rechtsonder: vrouwkleed, leeftijd onbekend