Water- en wintervogelcursus

Wil je vogels die ’s winters in Nederland voorkomen beter leren kennen? Dan is deze cursus iets voor jou. In tien lessen breng je je kennis over de determinatie en ecologie van water- en wintervogels op een hoger peil.

Na 10 lessen weet je welke watervogels, roofvogels en zangvogels je ’s winters kunt tegenkomen in je omgeving. Je leert meer over hun voorkomen en hoe je ze herkent.

Je krijgt toegang tot het online cursusplatform van Sovon. Daar kun je om de week een nieuwe les volgen en online vragen maken om je kennis te testen. Bij elke les krijg je een huiswerkopdracht om buiten uit te voeren. Je krijgt feedback op je huiswerk van een van de docenten. Aan het einde van de cursus is er een excursie en een afsluitende toets. Bij goed gevolg krijg je een bewijs van deelname.

Kennis verdiepen

De cursus is geschikt voor vogelaars die regelmatig naar buiten gaan en hun kennis willen verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen vrouwtjeseenden, Goudplevier en Zilverplevier of Zilvermeeuw en Stormmeeuw. In de lessen wordt ook aandacht besteed aan de vragen waar en wanneer je een vogelsoort kunt verwachten en wat de leefwijze van de soort is. De cursus is onderdeel van de Sovonacademie. het opleidingsprogramma van Sovon voor waarnemers. Deze cursus is ook erg geschikt als je al meedoet of wilt starten met de watervogel- en PTT-tellingen voor Sovon.

ganzen Elwin van der Kolk
Tijdens de cursus leer je deze ganzen niet alleen aan de hand van details te herkennen, maar weet je ook welke van deze soorten je waar en wanneer kunt verwachten. Illustratie: Elwin van der Kolk

Studiemethode

Na aanmelding krijg je  binnen twee weken een welkomstmail met informatie over hoe je toegang tot de online cursusomgeving krijgt. Ook vragen we je dan om een kort vragenlijstje over je verwachtingen in te vullen. 

Van eind september tot eind februari komt er elke twee weken een nieuwe les in de cursusomgeving beschikbaar, waarvan je de video’s in je eigen tijd kunt (terug)kijken. Alle lessen blijven twee jaar beschikbaar. Bij de lessen test je de opgedane kennis door online vragen te maken. Ook krijg je per les een uitdagende huiswerkopdracht om zelfstandig buiten uit te voeren. Die opdracht lever je digitaal in. Je krijgt er feedback op van de cursusdocenten. Per les ben je gemiddeld 4 uur kwijt, inclusief het maken van vragen en de huiswerkopdracht. De studielast bedraagt in totaal ongeveer 45 uur, exclusief de excursie.

Je krijgt de mogelijkheid om in contact te komen met andere cursisten om samen de huiswerkopdrachten te maken. Aan het einde van de cursus maak je de eindtoets (meerkeuze).

Docenten cursus

Tien lessen

In 10 lessen met in totaal 35 video’s leer je ongeveer 130 soorten goed kennen. Enige voorkennis is prettig, maar ook als beginner kun je meedoen. Je leert soorten verrassend snel te determineren en weet na de cursus waar je op moet letten in veld. Ook oefen je een vogeltelling en krijg je verdieping mee over bijvoorbeeld het herkennen van jonge ganzen en zwanen. Je krijgt persoonlijke feedback op je huiswerkopdrachten en kunt de cursusdocenten tussendoor vragen stellen.

Aan het einde van de cursus is er de mogelijkheid om met een excursie mee te gaan om watervogels te gaan kijken en tellen. 

rooster lesdata cursus

Aanmelden en kosten

De aanmeldperiode voor de cursus 2024/2025 is voorbij. Aanmelden is niet meer mogelijk. Heb je interesse in de cursus die in september 2025 begint? Vul dan het formulier in via de knop hieronder. Dan geven we je meteen een seintje via de e-mail als de aanmeldperiode start.

Kosten

€ 119,50,-* standaard / € 89,50,- voor actieve vogeltellers en leden van Sovon en voor studenten.

* Inclusief Sovon-lidmaatmaatschap 2025. Je ontvangt het kwartaalblad Sovon-nieuws en de Vogelbalans en hebt als lid korting op allerlei producten in de webwinkel. Bovendien steun je zo het Nederlandse vogelonderzoek. 

Sovon vraagt een vergoeding voor de online cursussen om deze te kunnen ontwikkelen, maar heeft geen winstoogmerk. Alle opbrengsten worden gebruikt om cursisten te begeleiden en nieuw cursusmateriaal te maken.

Meer informatie

Wil je meer informatie voordat je je aanmeldt? Stel je vraag aan Jelle, Hugo en Albert via een e-mailbericht.

Veldgids Vogels Vergelijken