Verdiepingscursus broedvogels
Kijk je regelmatig naar vogels en wil je vogels die in Nederland broeden beter leren kennen? Dan is deze online cursus iets voor jou. Per biotoop krijg je lessen over alle soorten die je er kunt verwachten als broedvogel. Je leert meer over hun herkenning, gedrag en ecologie. De lessen bevatten unieke veldkennis over soorten in hun leefgebied. Met foto’s, geluiden, filmpjes en duidelijke figuren leer je de fijne kneepjes en ga je beter begrijpen wat er in het veld gebeurt.
Per 30 januari 2025 zijn alle lessen over zes biotopen beschikbaar op het cursusplatform. De modules Heide en hoogveen en Duin en kust volgen in de loop van het voorjaar 2025.
- Boerenland
- Stad en dorp
- Halfopen landschap
- Moeras
- Heide en hoogveen
- Bos
- Duin en kust
De cursus is onderdeel van de Sovonacademie, het opleidingsprogramma van Sovon voor waarnemers. De cursus is geschikt voor vogelaars die regelmatig naar buiten gaan en hun kennis willen verdiepen, bijvoorbeeld omdat je meedoet of wilt starten met de tellingen voor de telprojecten BMP, MUS en MAS. Ook voor weidevogelbeschermers, stadsecologen en ieder ander die wil weten welke broedvogels er in verschillende leefgebieden voorkomen, is deze cursus zeer geschikt.
Opbouw van de cursus
De cursus bestaat uit verschillende modules. Een module bestaat uit meerdere onderdelen, waar vervolgens verschillende lesvideo’s bij horen. Bij de module Boerenland begint het onderdeel Grasland bijvoorbeeld met een korte introductieles, waarna 5 videolessen over verschillende soortgroepen volgen. In deze lessen worden de determinatie, fenologie en het broedgedrag van soorten uitgelegd met behulp van foto’s, geluiden en duidelijke figuren.
Studiemethode en studielast
Na aanmelding krijg je binnen een week een welkomstmail met informatie over hoe je toegang tot de online cursusomgeving krijgt. Ook vragen we je dan om een kort vragenlijstje over je verwachtingen in te vullen.
Na aanmelding heb je twee jaar toegang tot de online lesomgeving. Je kunt de lessen in je eigen tijd volgen en maakt de meerkeuzevragen. Heb je alle lessen van een module gevolgd, dan krijg je een digitaal certificaat toegestuurd.
Je kunt zelf kiezen welke modules je volgt. Het is niet verplicht om alle modules gevolgd te hebben. Logischerwijs volg je de lessen die jou als deelnemer het meest aanspreken of het meest relevant zijn. Eindtoetsen en certificaten zijn per module gemaakt. Het kost gemiddeld 10 uur om al het materiaal van een module bekeken te hebben en de eindtoets te hebben voltooid. Dit zal bij sommige modules langer zijn, bij sommige iets korter.
Voorbeeld
In deze video zie je een fragment uit de les over eenden die in grasland broeden. Open de video in volledig scherm en zet de resolutie van YouTube op HD.
Kennis verdiepen
Wat doen mannetjeseenden als de vrouwtjes aan het broeden zijn en hoe vertelt hun gedrag in welke fase van het broedproces ze zijn? Wanneer kun je de eerste zingende Zwartkoppen in je dorp verwachten? Waarom sleept deze Boomleeuwerik (foto) juist op deze plek met nestmateriaal? De verdiepende broedvogelcursus laat een wereld aan kennis voor je opengaan.
Wie geven de cursus?
De docenten van de cursus zijn de vogelkenners Jelle Abma, Albert de Jong en Hugo Wieleman. Zij hebben ruime ervaring met het geven van (online) cursussen over vogels. Daarnaast zijn ze zowel als vrijwilliger als op professionele basis actief met vogeltellingen. Hun online cursus Water- en wintervogels werd in 2023/24 door deelnemers gemiddeld gewaardeerd met een 8,3. Bij de het samenstellen van de lesstof werden allerlei experts geraadpleegd.
Aanmelden en kosten
Meld je aan via de webwinkel. Let op: je betaling is tevens de bevestiging van je deelname. Binnen een week na je aanmelding ontvang je van ons ook een mail met meer informatie over de cursus.
Kosten
€ 114,50,-* standaard / € 84,50,- voor actieve vogeltellers en leden van Sovon.
* Inclusief Sovon-lidmaatmaatschap 2025. Je ontvangt het kwartaalblad Sovon-nieuws en de Vogelbalans en hebt als lid korting op allerlei producten in de webwinkel. Bovendien steun je zo het Nederlandse vogelonderzoek.
Sovon vraagt een vergoeding voor de online cursussen om deze te kunnen ontwikkelen, maar heeft geen winstoogmerk. Alle opbrengsten worden gebruikt om cursisten te begeleiden en nieuw cursusmateriaal te maken.
Meer informatie
Wil je meer informatie voordat je je aanmeldt? Stel je vraag aan Jelle, Hugo en Albert via een e-mailbericht.
Aanmelden kan tot en met 15 januari 2025.
Tips voor jou
- Vanaf de start van de cursus krijg je twee jaar lang toegang tot alle cursusonderdelen. Wel is het natuurlijk zo dat de lesstof over broedvogels en het voorjaar gaat. De optimale periode om de cursus te volgen is februari - juli.
- Ben je een beginnende vogelaar? Maak dan eerst de instapquizzen op cursus.sovon.nl om een indruk van je niveau te krijgen. Of bekijk het voorbeeldfragment op deze pagina. De cursus is bedoeld voor de al iets gevorderde vogelaar, die zoekt naar verdieping.