Groepen Ooievaars op trek

Grote groepen Ooievaars op weg naar het zuiden zijn een bekend fenomeen voor wie Gibraltar of Istanbul in de goede tijd bezocht. Maar ook in Nederland doorklieven indrukwekkende eskaders soms de lucht.

De wegtrek begint meestal met het voorverzamelen in de omgeving van de broedplaatsen. Daar vormen zich groepen die kunnen aangroeien door de komst van 'vreemde' Ooievaars. En dan is het op een dag zover en kiezen ze het luchtruim.

Wisselende weersomstandigheden geen belemmering?

De augustusmaand kende in de eerste drie weken een wisselend gezicht. Aan het begin nog warm en zonnig, maar al snel winderig met forse plensbuien. Niet de ideale trekomstandigheden voor een thermiekzwever als de Ooievaar, zou je misschien denken. Dat viel erg mee. Er zijn behoorlijk wat Ooievaars gezien, die blijkbaar precies de goede momenten wisten te kiezen om een stuk vooruit te komen.

Memorabele dagen

Trektellers noteerden in de eerste drie weken van augustus 2014 meer dan 600 trekkende Ooievaars. De aantallen waren al vroeg aan de hoge kant, vergeleken althans met vorig jaar. Ditmaal zat er een dagtotaal bij van 244 exemplaren op 16 augustus over Groesbeek. Bijna een nieuw record, want nooit werden er meer trekkende Ooievaars gezien dan de 250 op 15 augustus 2008 over de Maarnsche Berg. Bizar is de groep van exact 100 vogels op 13 augustus 2014 over de Eltenberg. De tellers konden de groepsgrootte exact uitrekenen aan de hand van foto's en zullen dat verschillende keren gedaan hebben. Want precies 100 - alsof je het afgerond hebt - dat roept ongeloof op. Toch was het zo.

Niet overal

De trektellers zagen vooral in het midden van het land veel Ooievaars passeren. Dat beeld blijkt ook in andere jaren gangbaar, kijk maar op trektellen.nl. Losse meldingen, waarbij dus ook pleisterende Ooievaars betrokken zijn (al dan niet lokale broedvogels) tonen min of meer hetzelfde beeld: opvallend weinig waarnemingen in het uiterste noordwesten en zuidoosten van het land (bron: waarneming.nl).