Velduilen op trek

Een overdag voorbij vliegende, flinke uil: dat kan bijna alleen een Velduil zijn (al is een tweede blik nodig om Ransuil volledig uit te sluiten). Dit najaar worden er nogal wat gezien.

Dat blijkt bijvoorbeeld op de trektelposten, waar duidelijk meer Velduilen zijn gemeld dan bijv. vorig jaar. Het maximum tot nu toe is 11 trekkers (binnen 10 minuten) langs de Eemshaven. Dat is bijna een landelijk record (hoogst bekende is 15 langs de Vulkaan-Den Haag op 23 oktober 1988) en is het op twee na hoogste aantal in de database van trektellen.nl. En dat wil wat zeggen met inmiddels ruim 1 miljoen ingevoerde teluren (waarvan een groot deel uit Nederland).  Ook losse waarnemingen zijn dit najaar dikker gezaaid dan een jaar geleden (bron: waarneming.nl).

Bijzonder broedseizoen

Een en ander staat natuurlijk niet los van het bijzondere broedseizoen 2014. Er kwamen ettelijke tientallen paartjes Velduilen tot broeden in graslanden in met name Friesland, maar ook elders in Laag-Nederland. Met dank aan de uitzonderlijk goede veldmuizenstand in delen van ons land, die de nomadische Velduilen verleidde tot een broedpoging. Zelfs in Vlaanderen, waar deze uil onregelmatig nestelt, waren er 20 broedgevallen, meer dan in de voorgaande twee decennia bij elkaar. Volgend jaar kan het zomaar weer anders zijn en kunnen veel Velduilen hun heil elders gezocht hebben.

Winterconcentraties

In sommige winters zoeken Velduilen muizenrijke gebieden op en worden er tot enkele tientallen bijeen gezien. Een fraai gezicht, ongetwijfeld, maar een schim van wat in het verleden mogelijk was. Halverwege de 20e eeuw werden tijdens veldmuizenplagen in Friesland of het Rivierengebied wel eens meer dan 100 Velduilen bijeen gezien. Helemaal bizar moet het zijn geweest in de pas drooggelegde Noordoostpolder rond 1950, met tot 2000 Velduilen per winter...