Visarend kiest voor Nieuwe Biesbosch
Al een aantal jaren was het goed spannend in Nationaal park de Biesbosch. Puberende visarenden sleepte met takken, bouwde nesten in hoogspanningsmasten en vertoonde baltsgedrag. De ‘Nieuwe Biesbosch’ heeft de afgelopen jaren enorme veranderingen ondergaan. Grote stukken landbouwgebied zijn in het kader van ‘Ruimte voor de Rivier’ teruggeven aan de natuur.
Boswachter Thomas van der Es vertelt meer over de Visarend in de Biesbosch op de Landelijke Dag.
Het gebied is gegroeid naar 10.500 ha. Sinds 2012 leverde dat al broedsucces op van de zeearend en in 2016 was het de beurt aan de visarend. In een dode boom bouwde een koppel een nest en vanaf april lag het vrouwtje horizontaal in de broedhouding! Op grote afstand volgde boswachters en vrijwilligers van de vogelwerkgroep Biesbosch de spannende ontwikkelingen. Er ontstond op gepaste afstand ‘visarendtoerisme’ wat weer zorgde voor goede sociale controle. Begin augustus maakte de jonge vogel na weken oefenen een historische vlucht boven de , door mensenhanden gemaakte, ‘Nieuwe Biesbosch’. Ondertussen bouwde een ander paartje actief verder in hoogspanningsmasten. Is het een kwestie van tijd dat de zuidwestelijke delta gekoloniseerd gaat worden met deze machtige roofvogel? Biesbosch, Haringvliet, Krammer-Volkerak zijn immers topgebieden voor deze soort.
Door Thomas van der Es, Staatsbosbeheer
Lezingenoverzicht Landelijke Dag »
Aanmelden Landelijke Dag
Een ticket voor de Landelijke Dag kost 10 euro. Daarvoor krijg je een programma boordevol inspirerende verhalen, ontmoetingen en laatste telresultaten. Leden en vrijwilligers van Sovon krijgen 5 euro korting.