Rode Wouwen gaan als een speer

Eind februari schreven we al enthousiast over een golfje doortrekkende Rode Wouwen. Momenteel gaat het opnieuw als een speer.

In de eerste drie weken van maart zijn al ruim anderhalf keer zo veel Rode Wouwen bij Waarneming.nl ingevoerd als precies een jaar geleden. Dat geldt ook voor het aantal locaties, hier uitgedrukt in het aantal kilometerhokken waarin een waarneming is gedaan.

Grootste groep ooit?

Een wel heel on-Nederlands gezicht moet de groep van 18 Rode Wouwen zijn geweest op 20 maart, laag boven de snelweg bij Cuijk NB. De melder schreef er voor de zekerheid bij: 'geen invoerfout!'. En dat op een dag die in deze omgeving erg grijs verliep, met regen in de ochtend; niet bepaald weer om de misschien wel grootste groep ooit in Nederland te verwachten.

Goede en slechte voorjaren

Rode Wouwen die half maart bij ons doortrekken, zullen veelal op weg zijn naar Zweden, met missschien nog wat Duitse vogels erbij (al is een groot deel van de broedvogels daar wel gearriveerd). Waardoor het precies wordt veroorzaakt is onduidelijk, maar de jaarlijkse verschillen in trekintensiteit kunnen behoorlijk zijn. In sommige voorjaren is het zwoegen om je Rode Wouw 'binnen te halen', in andere verloopt dat heel wat soepeler.

Voorjaar 1988

Een goed voorjaar was dat van 1988, waarover een korte mededeling verscheen in Limosa (1988 nr. 2/4, pag. 192). Zo werden op een trektelpost bij Geleen in Zuid-Limburg op 15 en 16 maart resp. 38 en 14 trekkers gezien. Eveneens bij slecht weer: veel regen en een harde zuidwester. Het voorjaar leverde op deze telpost het fraaie totaal van 71 Rode Wouwen op (in andere voorjaren 5-15).

Broedvogels...?

Zoetjesaan zullen wat vogelaars in Oost- en Zuid-Nederland extra kriebels krijgen. Ze kijken met enige spanning uit of er in hun regio weer broedgevallen van deze schoonheid zullen opduiken. In de beide voorgaande jaren werden telkens acht broedgevallen vastgesteld, voor ons land een fantastisch aantal. Gaat zich dit in 2017 herhalen?