Gelderse vogelaar in de kijker - Henk Lammers

Deze keer is Henk Lammers woonachtig in Eibergen de Gelderse vogelaar in de kijker. Hij vertelt zelf hoe het allemaal begon.

Henk Lammers
Henk Lammers in eigen tuin

Ik ben een vogelaar en een natuurliefhebber, gelukkig getrouwd en trotse vader van 3 kinderen en opa van 7 kleinkinderen. Woon sinds 20 jaar op een klein boerderijtje in het buitengebied van Eibergen. We hebben op een voormalige schapenweide een natuurtuin ontwikkeld waarin ik mijn passie van natuurliefhebber en vogelaar volop kan uitoefenen. In de natuurtuin heb ik inmiddels 81 vogelsoorten gezien en een broedsel van de IJsvogel gehad. Verdere hobby’s zijn: wandelen in de natuur en badmintonnen.

Wanneer ben je begonnen met vogelen?

Vogelen deed ik vroeger ook al wel op heel kleine schaal en door de drukke werkzaamheden in mijn bedrijf en in mijn gezin is dat heel lang op kleine schaal gebleven. Na dat ik het bedrijf had overgedaan ben ik langzamerhand minder gaan werken en  kwamen de vogels ook steeds meer in beeld. Toen in de gemeente Berkelland de plaatselijke vogelwerkgroepen fuseerden (inmiddels 12,5 jaar geleden) heb ik mij ook aangemeld als lid. Daarna is eigenlijk het echte vogelen pas begonnen.

Vogelwerkgroep?

Toen ik lid werd van de Vogelwerkgroep Berkelland https://www.vogelwerkgroepberkelland.nl/ kreeg ik meteen de vraag: bij welke werkgroep(en) wil je ingedeeld worden? Omdat er op ons terrein Kerkuilen, Bosuilen, Torenvalken, Buizerds en IJsvogels aanwezig zijn heb ik mij ook bij al deze werkgroepen aangesloten. Want mijn stelling is: als je ergens lid van wordt moet je er ook tijd en energie in steken. Daarom heb ik ook een opleiding tot vogelringer gevolgd en na drie jaar opleiding kreeg ik de ringvergunning. Vandaag de dag ring ik nog steeds de uilen en Torenvalken in ons werkgebied. Ook Spreeuwen die we soms aantreffen in een steenuilnestkast worden geringd.

Onze vogelwerkgroep doet mee aan allerlei tellingen: BMP A en B, Kolonievogeltelling, MUS- en MAS-tellingen, PTT-telling, Slaapplaatstelling en Watervogeltelling. Er is een groep die meedoet aan het Nestkastenproject en een groep die zich bezighoud met een patrijzenproject. Ook hebben we een goede trektelpost waar vele mooie soorten over komen.

Het laatste project dat we bijna hebben afgerond is het palen en nestkasten project voor Torenvalken. Hiervoor hebben we een tiental solitaire eiken palen met daaraan/op Douglas nestkasten voor Torenvalken her en der op geschikte percelen in het buitengebied geplaatst. Hiermee hopen we de predatie door roofdieren van de eieren en jonge vogels te voorkomen. We komen als vogelwerkgroep gemiddeld 1 x per 6 weken bij elkaar op de ledenavonden waar diverse onderwerpen worden besproken o.a. dus ook de tellingen die zijn uitgevoerd. Soms worden er sprekers uitgenodigd voor specifieke onderwerpen betrekking hebbende op vogels. Ook is er wel eens een avond belegd over het invullen van nestkaarten.

Je favoriete gebied?

Ik heb meerdere favoriete gebieden in ons werkgebied, zoals het Needse Achterveld, het  Stelkampsveld, de Hambroekplassen, de Zandvang in Rekken en natuurlijk onze natuurtuin.

Leukste of mooiste waarneming?

Mijn mooiste waarneming was toch wel het broedgeval van een IJsvogel paar in onze tuin. Ik had de winter ervoor een broedvogelwand gemaakt bij de kikkerpoel achter in onze tuin en direct het voorjaar erna zijn 2 broedsels met in totaal 13 jongen IJsvogels uitgevlogen! Ook de Wespendief die in de berm van de weg naar ons huis een wespennest had uitgegraven was een mooie waarneming. Ik zag hem later zitten op een paal in de natuurtuin.

Een bijzondere waarneming was het broedgeval van een paartje Torenvalken in ons werkgebied.

Deze hadden eerst in een kerkuilkast 5 eieren gelegd, hiervan was maar 1 ei uitgekomen.

Het jong werd nog gevoerd toen wij in een nestkast, die wij een half jaar daarvoor hadden opgehangen aan een dikke eik, het vrouwtje aantroffen op nog eens 6 eieren! Of ze hebben gedacht, 1 jong is geen jong, ik weet het niet, maar een vervolg- of tweede legsel bij de Torenvalken had ik nog niet meegemaakt. Van het tweede legsel zijn 5 jongen uitgevlogen.

Welke (Sovon-)tellingen doe je?

Zelf loop ik een BMP A telling bij ons in de buurt, doe de midwintertelling en in het voorjaar nog een territoriumtelling Steenuil in een gedeelte van Berkelland.Het leukste vind ik toch de BMP A telling, je ziet in het voorjaar de aanwas van de soorten mooi als de trekvogels terugkomen en je ziet de vogelstand door de loop der jaren veranderen naarmate de omgeving verandert. Eigenlijk vind ik alle tellingen wel mooi en ik  wordt er weer blij van als ik de vogels hoor zingen ‘s morgens vroeg. Je krijgt er energie van!

Wat kan beter bij Sovon?

Het enige dat ik me kan bedenken is het nestkaartproject. Ik ben er nu al 2x tegen aangelopen dat nestkaart ingevuld moet worden op de computer in een stand-allone omgeving. Het is dus niet mogelijk om, bv bij ziekte, de nestkaarten van je collega in te vullen op mijn eigen computer. Daarvoor moet je op de computer van die collega zijn. Is het niet mogelijk om de nestkaarten in een cloud te zetten waarbij je dan met een inlogcode ook bij de nestkaarten van je collega kan? Dit lijkt me ook bij het wegvallen van een collega nestkaarten invuller veel eenvoudiger om zijn/haar taken/nestkaarten over te nemen. Ook kun je dan op verschillende locaties samen met iemand anders de nestkaarten van een bepaald gebied invullen.

Wat gaat goed bij Sovon?

Volgens mij heel veel! De mensen die je spreekt zijn vriendelijk en behulpzaam zover zij kunnen en men is bereid om ook uitleg ter plaatse te komen geven. Ook de nieuwsbrieven zijn altijd goed gevuld en bij de tijd. Ik lees ze altijd met aandacht.

Wat wil je verder nog kwijt?

Niets meer behalve dat ik de Sovon succes wens in de komende jaren, verder heb ik in bovenstaande alles wat ik wilde zeggen, gezegd.

 

 

IJsvogels
Broedende IJsvogels in de eigen tuin. Hoe bijzonder is dat? | Foto: Henk Lammers
Wespendief
Een Wespendief op een paal in de achtertuin. | Foto: Henk Lammers