Watervogelcursus Loosdrechtse Plassen
De Loosdrechtse Plassen is een Natura2000-gebied en herbergt veel soorten vogels. Het gebied kent een aantal doelsoorten zoals Smient en Kolgans. Om te bepalen hoeveel van deze soorten in de wintermaanden in het gebied verblijven, moeten er tellingen uitgevoerd worden. Sovon zoekt in samenwerking met Vogelwerkgroep het Gooi en omstreken vogelaars die watervogels in dit gebied willen tellen. Een mooie kans om dit stille gebied te kunnen betreden. Lijkt jou dit leuk?
Als vogelaar kun je het aangename heel goed met het nuttige verenigen, bijvoorbeeld door de vogels in een eigen gebied te tellen. Zo’n telling is een goede stimulans om naar buiten te gaan, daagt je uit om zorgvuldig te kijken en leert je veel over het voorkomen van soorten in jouw regio. Bovendien helpen gegevens om de stand van de vogels in Nederland te volgen. Ze vormen de basis voor de bescherming van soorten.
Watervogels tellen
Eén van de landelijke projecten van Sovon is de watervogeltelling. In de periode september – april brengen ongeveer 1200 vogeltellers in het hele land de soorten van Kuifeend tot Slechtvalk in kaart. Dat houdt concreet in dat je als vrijwilliger telkens het middelste weekend van de maand op pad gaat. Je kunt ervoor kiezen om alle watervogels en optioneel ook roofvogels (wel zo leuk!) te tellen, of alleen de ganzen en zwanen. De gegevens kunnen in het veld razendsnel worden ingevoerd via de app Avimap. Bij het uploaden zie je meteen hoeveel soorten je zag, de totale aantallen en je eigen afgelegde afstand en gemiddelde snelheid. Uiteraard is het ook mogelijk om de gegevens zelf in een boekje te noteren en achteraf op de website van Sovon in te vullen.
In de Loosdrechtse Plassen wordt al jarenlang geteld, maar helaas lang niet het hele gebied. Eén van de opvallende uitkomsten van dat telwerk is dat de Knobbelzwaan een veer heeft gelaten in de Oostelijke Vechtplassen, terwijl er op landelijke schaal steeds meer worden geteld (figuur 1). Door meer en betere tellingen uit te voeren kunnen we vaststellen wat er precies in een betreffend gebied gebeurt.
De cursus
Sovon organiseert in samenwerking met Vogelwerkgroep het Gooi en omstreken een watervogelcursus. Deze cursus bestaat uit een theorieavond en een praktijkochtend in één van de momenteel vacante gebieden. Tijdens het theoriegedeelte van de cursus wordt onder andere besproken hoe het met de Nederlandse watervogels gaat afgelopen jaren, waarom watervogels tellen belangrijk is, wat de methode achter deze tellingen is (onder andere uitleg over Avimap, de app van Sovon) en de tips & tricks rondom het tellen. Bij de praktijkochtend ligt de focus op het daadwerkelijk uitvoeren van de methode, het invoeren op Avimap, de herkenning van vogelsoorten en natuurlijk het genieten van de leuke vogels die we tegenkomen. De theorieavond zal plaatsvinden op dinsdagavond 3 december van 19.30 tot circa 21.30 in onze infoschuur 't Gooi (Naarderweg 103 A (N524)1217 GL Hilversum). Het praktijkdeel is op vrijdag 6 december ’s ochtends. De locatie van 6 december wordt gedeeld tijdens de theorieavond op 3 december.
Vacante gebieden in de Loosdrechtse Plassen
Onder andere de Breukeleveensche Plas, Vuntus & de polder ten oosten van Korthoef zijn nog vacant (figuur 3). Vanaf de paden rondom deze gebieden is het grootste deel te bekijken. Omdat je in gebieden komt waar normaal gesproken weinig bezoekers komen, kan je vogels tegenkomen die normaal erg schuw zijn. Wellicht zie je een Roerdomp of Grote Zaagbek.
Interesse en aanmelden
Heb je interesse, maar wil je eerst nog wat meer informatie? Dan is er hier meer uitleg te vinden. Via die link kun je ook de vacante telgebieden beter bekijken. Een aanrader is om de uitleg in deze video op YouTube te bekijken: Online workshop: kennismaken met watervogeltellingen op het kanaal van Sovon Vogelonderzoek Nederland.
Op cursus.sovon.nl kan je onbeperkt test-je-kennis quizzen van Nederlandse water- en wintervogels maken. Dit is een leuke en leerzame manier om te jezelf te toetsen. Zie je het zitten om een gebied voor je rekening te nemen en vind je het prettig om de eerste telling onder begeleiding te starten, dan kun je dat aangeven bij ondergetekende. Uiteraard helpen we je graag op weg. Mail gerust even voor meer informatie.
Als teller voor het watervogelproject word je maandelijks op de hoogte gehouden van allerlei interessante resultaten en nieuwtjes via een mailnieuwsbrief.
- Datum
- dinsdag 03 december 2024, 19:30 - 21:30
- Aanmelden
- Ja, aanmelden is nodig
Hugo Wieleman
Medewerker communicatie en vrijwilligers- Kosten
- Geen
- Online
- Nee