Kolonievogels
Met kolonievogeltellingen volgen we de ontwikkelingen van de aantallen en de verspreiding van vogels die in kolonies broeden. Deze soortgerichte tellingen vormen een apart onderdeel van het Broedvogel Monitoring Project.
De aanpak van de telling verschilt en per soort zijn er telrichtlijnen opgesteld. In de meeste gevallen wordt het aantal bezette nesten twee keer binnen een vastgestelde periode in het voorjaar geteld. Doorgaans bestaan kolonies uit meerdere nesten, maar soms uit slechts één nest.
Welke soorten?
In totaal worden 20 soorten kolonievogels geteld. Het gaat om de Aalscholver, Blauwe Reiger, Purperreiger, Grote en Kleine Zilverreiger, Lepelaar, Zwartkopmeeuw, Kokmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Pontische Meeuw, Grote Stern, Visdief, Noordse Stern, Dwergstern, Zwarte Stern, Oeverzwaluw, Huiszwaluw en Roek.
Minder typische, lastig te tellen of zeldzame kolonievogels vallen buiten het kolonievogelproject. Ze worden meegeteld bij BMP-tellingen, MUS-tellingen of als zeldzame broedvogels doorgegeven. Voorbeelden zijn: Kluut, Grote Mantelmeeuw, Gierzwaluw en Kauw.
Toepassing
De gegevens van het Broedvogel Monitoring Project leveren betrouwbare trends op van meer dan 190 Nederlandse broedvogels. Van veel soorten zijn ook trends per provincie en per Natura 2000-gebied beschikbaar. Deze informatie wordt gebruikt voor natuurbeleid en -beheer en voor beschermingsdoelen.
Laatste rapport
In het rapport Broedvogels in Nederland in 2023 zijn alle gegevens van dit project samengevat. Aan de hand van teksten per soort, figuren en tabellen vind je snel de achtergrondinformatie die je zoekt. Vrijwilligers die tellingen doen, krijgen het broedvogelrapport jaarlijks toegestuurd.
Download het rapport (pdf)Meedoen
Iedereen die één of meerdere soorten kolonievogels en de nesten van die soorten goed kan onderscheiden, kan kolonievogeltellingen uitvoeren. Tellingen van grote kolonies van sterns en meeuwen vragen om een gecoördineerde aanpak. We gaan ervan uit dat je een kolonie meerdere jaren achter elkaar telt. Voer je getallen in bij Sovon. Losse waarnemingen op waarneming.nl verwerken we niet.
- Handleiding BMP en Kolonievogels PDF, 5.1 MB
- Handleiding invoeren kolonievogeltellingen PDF, 1.5 MB
- Handleiding tellen grote meeuwenkolonies PDF, 2.3 MB
Joost van Bruggen
Meetnetcoördinator Kolonievogels- Periode
- Voorjaar
- Soortgroep
- Broedvogels
- Dagdeel
- Overdag
- Joost van Bruggen
Samenwerking
Kolonievogeltellingen horen bij het Broedvogel Monitoring Project en zijn onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Sovon werkt bij dit project nauw samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een deel van het onderzoek vindt plaats in samenwerking met Rijkswaterstaat en soortwerkgroepen.
Hulp in je regio
Wil je hulp bij de aanpak in jouw omgeving of heb je een vraag over een bepaalde kolonie? Neem dan contact op met de districtscoördinator die de gegevensverzameling in jouw regio coördineert.