Visarenden op doorreis
Johan Poffers meldde deze week een jonge Visarend met een kleurring nabij Coevorden. Hij presteerde het om de ring goed genoeg te fotograferen om de code te ontcijferen. Het bleek een vogel uit Damerow, Mecklenburg-Vorpommern, te zijn. Dit soort waarnemingen kunnen we de komende twee maanden meer verwachten. Want het is de tijd van (geringde) Visarenden op doorreis naar Afrika.
Augustus en september zijn dé maanden om langstrekkende Visarenden te zien. Vanuit de broedgebieden trekken de volwassen vogels als eerste weg, al snel gevolgd door de net uitgevlogen jongen. Trekkende Visarenden hebben in het najaar niet zoveel haast; ze blijven geregeld enkele dagen pleisteren op visrijke plekken, zoals de Randmeren, de Oostvaardersplassen en de Biesbosch. In zulke gebieden kun je soms meerdere exemplaren tegelijk zien vissen.
Let op ringen
Sinds de jaren 80 is de Europese populatie Visarenden bijna verdubbeld. Van deze groeiende populatie worden best wat vogels geringd. Er lopen ringprogramma's in allerlei landen, waaronder Zweden (ca. 4100 paar), Finland (ca. 1300 paar) en Duitsland (ca. 550 paar). Uit de drie genoemde landen worden weleens geringde vogels in Nederland gezien. Door goed op de poten van de vogels te letten en ze te fotograferen is het soms mogelijk om te achterhalen waar de vogel precies vandaan komt. Dat levert interessante inzichten op. Bijvoorbeeld dat het mannetje van het eerste broedende paar in de Biesbosch in het voorjaar van 2015 het gebied al eens bezocht. Geringde vogels kunnen gemeld worden via CR-birding. Voor hulp bij het ontcijferen van een ring mag je ons gerust een mail sturen.
Meer lezen
Wil je meer lezen over de trek van Visarenden door Nederland? Lees dan het artikel van Arjan Boele en Erik van Winden in Sovon-Nieuws 2015/1.