Update broedvogelinformatie met resultaten 2023

Tijd voor een update! Voor de in Nederland broedende vogelsoorten hebben we de trends aangevuld met de resultaten van broedseizoen 2023. In totaal zijn precies 200 landelijke trends en ruim 1200 provinciale trends van een update voorzien. Daarnaast zijn de aantallen en trends van broedvogels in Natura 2000-gebieden aangevuld.

Bonte Vliegenvanger
De broedpopulatie van de Bonte Vliegenvanger laat in Nederland sinds de eeuwwisseling een verdubbeling zien. Foto: Caroline van Oostveen

Ook de landelijke en provinciale verspreidingskaarten (zeldzame broedvogels, kolonievogels) hebben we vernieuwd. Indien mogelijk is ook de landelijke populatieschatting geüpdatet. Je vindt alle informatie via stats.sovon.nl.

 

Meetnet Broedvogels

Ieder broedseizoen gaan weer duizenden vrijwilligers op pad om in hun telgebied de broedvogels te tellen en het gedrag te bestuderen. De waarnemingen worden gedaan binnen het Meetnet Broedvogels dat deel uitmaakt van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Voor dit meetnet gaan vogeltellers op pad in telgebieden (BMP, algemene, schaarse en zeldzame soorten), tellen ze nesten in kolonies en verzamelen ze meldingen van zeldzame soorten. In het stedelijk gebied worden broedvogels geteld via MUS (Meetnet Urbane Soorten, gestart in 2007). Ook in het agrarisch gebied worden speciale tellingen gedaan via het MAS (Meetnet Agrarische Soorten). Doordat al deze tellingen jaarlijks op dezelfde manier worden uitgevoerd, is het goed mogelijk om de gegevens tussen de jaren te vergelijken.

Broedvogeltrends

Uit deze vele veldwaarnemingen worden ieder jaar de broedvogeltrends per soort berekend. De landelijke trends worden gepresenteerd vanaf het moment waarop voldoende goede gegevens beschikbaar zijn. Bij zeldzame broedvogels en kolonievogels is dat 1990 of eerder, voor de meeste algemene en schaarse soorten is het startjaar 1984. Het jaarlijkse aantal broedparen wordt weergegeven als index ten opzichte van een basisjaar (meestal 1990) dat op 100 wordt gesteld.

Lange en korte termijn

Van iedere soort zijn twee trends beschikbaar, de ‘lange termijn’ (in principe vanaf 1990) en de ‘korte termijn’ (twaalf jaar, ofwel 2012-23). Van een deel van de soorten is nu ook trendinformatie uit 1980-89 beschikbaar. Van 42 zeldzame broedvogels is deze verlenging voor het eerst berekend en gepubliceerd. Bij enkele soorten start de langetermijntrend in 1993 (zoals de Europese Kanarie) of 2007 (Soepeend, Soepgans, Kleinst Waterhoen, Stadsduif, Gierzwaluw en Kauw) omdat uit de jaren vóór dat startjaar onvoldoende tellingen beschikbaar zijn uit enkele belangrijke regio’s of het bebouwd gebied.

De trends zijn onze website per vogelsoort te vinden op elke soortpagina.

De (positieve) broedvogeltrend van de Bonte Vliegenvanger
De (positieve) broedvogeltrend van de Bonte Vliegenvanger aangevuld met de gegevens uit 2023.

Meer moerasvogels, minder stads- en boerenlandvogels

Het Centraal Bureau voor Statistiek, dat de trends voor ons berekend op basis van de telgegevens, bracht deze week een bericht uit over de trends per leefgebied. Lees en bekijk het hier.

Ondertussen werken wij verder aan het uitgebreide broedvogelrapport over het seizoen 2023 dat medio juli gepubliceerd zal worden.

Landelijke en provinciale broedvogelindex

De landelijke en provinciale broedvogelindices van de vogelsoorten zijn te vinden op op de website van Sovon (stats.sovon.nl). Daar vind je ook de aantallen en trend per Natura 2000-gebied. Het broedvogelrapport waarin de resultaten van 2023 uitgebreid staan beschreven wordt in juli gepubliceerd.

Broedvogelteller in actie

Met het Broedvogel Monitoring Project (BMP) brengen we de aantallen en verspreiding van broedvogels in kaart.

Tijd
3 out of 5 stars
Kennis
4 out of 5 stars