Nieuwe Limosa over Merels, Kieviten en Gierzwaluwen
De nieuwe Limosa, de eerste van de 97e jaargang, is uit. Een nummer met stukken over de verschillen in trends en broedresultaten bij Merels in bos en stedelijk gebied, de nog maar weinig bestudeerde broedbiologie van Kieviten in akkerbouwgebied, de temperaturen in gierzwaluwnesten achter pannendaken en de eerste beschrijving van broedende Gierzwaluwen in boomholtes.
Het Jaar van de Merel was in 2022. In dat jaar onderzocht Sovon een aantal ecologische aspecten om inzicht te krijgen in de achtergronden van de populatieontwikkelingen. De Merel was tijdens de laatste atlasperiode (2013-2015) de meest talrijke broedvogel van Nederland, maar de laatste jaren nam de soort echter sterk af. Sinds 2016 speelt verhoogde sterfte als gevolg van besmetting met het Usutu-virus hierbij waarschijnlijk een grote rol, maar er lijkt meer aan de hand. In sommige regio’s en leefgebieden gaat de Merel namelijk al langer achteruit. In de nieuwe Limosa worden die achtergronden uit de doeken gedaan, waarbij aandacht uitgaat naar de verschillen in nestsucces tussen bos en stedelijk gebied en de redenen daarvan.
Akkerkieviten in het gedrang
Ongeveer een kwart van de Nederlandse Kieviten broedt in akkerbouwgebieden, maar onderzoek naar de broedbiologie vindt hoofdzakelijk plaats in graslanden. Over de ‘akkerkieviten’ is weinig bekend. In Zuid-Holland is de Kievit nog één van de talrijkste broedvogels in akkerland, maar er lijkt sprake van een afname. Om deze akkervogel te behouden, zijn maatregelen vereist die aansluiten op de randvoorwaarden die de ‘akkerkievit’ stelt aan het leefgebied. In Limosa wordt het verloop van het broedseizoen onder de loep genomen en uit de doeken gedaan wat het succes van ‘akkerkieviten’ bepaalt.
Verder in de nieuwe Limosa
In twee artikelen staat de Gierzwaluw centraal. In Harderwijk is onderzoek gedaan naar de temperaturen in nesten van Gierzwaluwen achter pannendaken om te zien of die nestplaatsen wel zo geschikt zijn voor Gierzwaluwen. In Hilversum broedden Gierzwaluwen in een oud spechtenhol in een den, wat voor zover bekend de eerste broedpoging in een boomholte in Nederland was. Bij Voorhout kruiste een Chinese Knobbelgans met een Brandgans en ook dat is nieuw voor Nederland en nu ook beschreven in Limosa.
Lid worden?
Lees Limosa! Word Pluslid van Sovon en ontvang voortaan naast Sovon-nieuws ook Limosa thuis! Kijk op sovon.nl/lid voor meer informatie.