Kramsvogels massaal op de Limburgse appeltjes
John Wouters kaartte het aan, en toen bleek het meer waarnemers te zijn opgevallen: grote aantallen Kramsvogels begin januari 2015 in Zuid-Limburg. Op de appels die vanwege de Russische boycot niet geoogst waren.
John had het over mogelijk meer dan 10.000 Kramsvogels en hoewel dat misschien wat hoog lijkt, het waren er wel heel veel. Hij noemde zelf als voorbeelden zes groepen tot 1200 ex. op verschillende locaties, waaronder Valkenburg, Sibbe, Eys en Margraten. Met name rondom het laatstgenoemde stadje werden ook door anderen vele honderden gezien. Het ligt dan ook in het boomgaardrijke deel van de provincie.
Groepen elders
Ook elders in de provincie werden omvangrijke groepen gemeld, waaronder een monsterlijke 2000 ex. bij Sevenum door Geert Lamers. Het optreden elders lijkt echter niet zo geconcentreerd als in Zuid-Limburg, en speelt zich ook (meer) af op grasland, waar de vogels naar wormen zoeken. In de rest van het land zijn eveneens vette aantallen gemeld, zo te zien voornamelijk op grasland (waarneming.nl). De grootste gemeldde groep tot nu toe (29 januari) was er een van 2200 bij Vaassen.
Late aankomst
Uit de diverse berichten van waarnemers was af te leiden dat de Kramsvogels pas in de laatste week van december talrijker begonnen te worden, met een nieuwe instroom rond 24 januari. In beide gevallen viel dit samen met sneeuwval, zij het niet in grote hoeveelheden. Dit vormde blijkbaar de trigger voor veel Kramsvogels om alsnog te verkassen. Alsnog, want er waren er kennelijk veel blijven hangen in het noorden; de trek in het najaar van 2014 was namelijk erg tam (zie ook dit Natuurbericht).
Appeltjes...mmm
Dat de Kramsvogels in Zuid-Limburg gedekte tafels aantroffen, is geen toeval. Door de Russische boycot van Nederlands fruit - als reactie op westerse boycotmaatregelen jegens Rusland in verband met spanningen in Oekraïne - konden veel telers hun appels niet kwijt. Die bleven dan ook massaal in de boomgaarden aanwezig en werden in dank door de Kramsvogels aanvaard. Zoals Carlo van Seggelen opmerkte: misschien aten Russische vogels de appels op die voor Russische consumenten bedoeld waren.