Kolonievogels en Zeldzame Broedvogels in Limburg-zuid
Hierbij een nieuwsbrief uit het district Limburg-zuid.

De nieuwsbrief gaat dit keer over een korte terugblik op de kolonievogels en zeldzame broedvogels van het afgelopen broedseizoen 2024.
Kolonievogels
Afgelopen jaar zijn 2788 Roeken geteld in 72 kolonies. Van een aantal kolonies missen we tellingen van 2024. Zoals van diverse kolonies in Voerendaal en Simpelveld en van de Seringenlaan in Sittard en de Oelingerbaan in Maastricht.
Van de Aalscholver zijn drie kolonies bekend in het district. De aantallen zijn afgelopen jaar lichtelijk afgenomen van 166 in 2023 naar 122 in 2024. In het district zijn 24 Blauwe Reiger kolonies bekend en in 2024 zijn in totaal 372 exemplaren geteld in 19 kolonies (322 in ’22). We hebben al een aantal jaren geen zicht op de al dan niet nog aanwezige kolonie in het Severenpark te Maastricht. Ook van de kolonie bij de waterval van Kasteel Vliek in Meerssen is ons al een aantal jaren niets bekend.
Voor de Oeverzwaluw was 2024 een slecht broedseizoen, met een totaal van 1010 nesten in 18 kolonies. Dit is 44% minder dan de aantallen in 2023 (1831 nesten) en -54% ten opzichte van 2021 (2208). Voor diverse kolonies langs de Roer zoals bij Melick, St Odiliënberg en Vlodrop zoeken we tellers. Het aantal Huiszwaluwen is, met -2,7% lichtelijk gedaald. Het totaal binnen de 44 kolonies die in 2023 en 2024 geteld werden kwam de stand van vorig jaar op 966 nesten (territoria).
Zeldzame broedvogels
In dit overzicht behandel ik de meest bijzondere soorten van het afgelopen broedseizoen.
De Zomertortel heeft nog enkele bolwerken in de provincie en er waren 39 territoria bekend in 2024. Uit enkele gebieden missen nog gegevens.
Door de zeer natte omstandigheden waren maar liefst 5 territoria van het Porseleinhoen en waren drie territoria Kleinst Waterhoen aanwezig in Limburg zuid. Ook waren er meerdere territoriale Watersnippen aanwezig. Voor Limburgse begrippen zijn dit unieke omstandigheden.
Op een grindeiland te Stevensweert bevind zich nog steeds een van de belangrijkste binnenlandse grote meeuwenkolonies, met de laatste jaren een stabiel aantal Kleine Mantelmeeuwen, 85 paren in 2024. Ook broeden er diverse hybrideparen, zoals 2 Pontische meeuw x Zilvermeeuw en 9 Geelpootmeeuw x Zilvermeeuw. Ook was hier een zuiver paar Pontische meeuw aanwezig.
De laatste jaren heeft de Ooievaar zich ook definitief gevestigd in het district, met 15 bezette nesten in 2024. Het is nu wachten op de vestiging van de Zwarte Ooievaar.
De laatste jaren worden de Rode- en Zwarte wouw steeds normalere verschijningen in het heuvelland. Hopelijk zet de trend de komende jaren door. Van de Oehoe heb ik voor Zuid-Limburg geen precieze aantallen uit 2024 maar in de gehele provincie kwam de stand in 2024 uit op 30 territoria. Opmerkelijk is dat de soort bij ons is achteruitgegaan. Zes paren minder dan het geval was in 2023. Maar de soort breidt zich wel meer uit richting het noorden en broedt intussen ook in Friesland. De Raaf neemt ook steeds meer toe. In 2024 waren er minimaal 6 territoria aanwezig.
Tussen 6 april t/m 13 juni 2024 was een zingende Iberische tjiftjaf aanwezig in het Vijlenerbos, waardoor dit een geldig territorium betreft. In Itteren was een langdurig zingende Graszanger aanwezig. In ons district waren maar twee territoria van de Orpheusspotvogel aanwezig. In een riviertje in Zuid-Limburg was weer een broedgeval van de Roodbuikwaterspreeuw. Hier vlogen minimaal 2 jongen uit. Met het ontbreken van een territorium van de Europese kanarie in 2024 lijkt het doek nu te zijn gevallen van deze typische zuidelijke en oostelijke soort. Ook was er in 2024 geen territorium van de Grauwe Gors aanwezig.
Oproep nieuwe tellers
Door de vergrijzing zijn de laatste jaren enkele vaste tellers niet meer in de gelegenheid om tellingen uit te voeren van meerdere kolonies en BMP gebieden. Daardoor is het jaarlijks steeds meer een uitdaging om de kolonies en BMP gebied geteld te krijgen.
Weet u iemand of voelt u zichzelf geroepen om een kolonie te tellen, kunt u contact met ons opnemen. Of als u een kolonie niet meer telt of geruild heeft met iemand anders of overgenomen heeft kunt u dit ons laten weten dan kunnen wij de verandering aanpassen.
Verder zijn we ook altijd opzoek naar enthousiaste mensen, die bijvoorbeeld een BMP-telgebied willen tellen. Mocht dit het geval zijn kunt u altijd via onderstaande link een kijkje nemen welke gebieden of welke soorten beschikbaar zijn. Of u kunt ook altijd contact opnemen met ons. Zie: portal.sovon.nl/portal/vacant/deel/3.
Wat betreft de kolonievogels die nog niet ingevoerd zijn, zouden jullie zo vriendelijk willen zijn om deze alsnog in te voeren? Zo blijven ook deze belangrijke gegevens up to date.
Iedereen bedankt voor de ingevoerde gegevens van de kolonievogels in 2024 en dat iedereen weer met enthousiasme dit broedseizoen van 2025 gaat inventariseren.
Mochten er vragen en/of opmerkingen zijn kunt u altijd contact met ons opnemen.
Door: Nicky Hulsbosch, DC Zuid-Limburg. Mail Lsb.Limburgzuid@sovon.nl