Houtduif: verguisd en geliefd

Geen soort die zoveel controverse oproept in urbaan als de Houtduif. Groot en lomp, dikke poepkeutels op de auto en ze maken je al vroeg wakker met hun gekoer. Daarentegen zijn ze liefdevol, slim en maken ze flinke voedselvluchten voor hun jongen. Hoe doet deze soort het in het Meetnet Urbane Soorten?

Houtduif

De Houtduif is algemeen in dorpen en steden maar in de recente bijna twee decennia zijn de aantal stabiel (figuur 1). De toename in urbaan heeft zich daarvoor afgespeeld. In de bossen vooral op de zandgronden was de Havik nadrukkelijk aanwezig als belangrijke predator. De Houtduif ontdekte urbaan als veilig habitat om te nestelen want voor voedsel vliegen ze gewoon meerdere kilometers naar het buitengebied. De landelijke trend in urbaan wijkt niet af van die in laag (klei en veen) en hoog Nederland (zandgronden). Het idee dat de Houtduif alleen maar toeneemt is dus onterecht. 

Regelmatig voorkomen

Gemiddeld zijn er per telpunt bijna 2,6 Houtduiven doorgeven (figuur 2). De verschillen tussen de verschillende wijken zijn niet opvallend groot. In de gesloten (waarschijnlijk minder bomen) zijn die net iets lager dan de open wijken. Dat geeft aan dat de soort gebruik maakt van de mogelijkheden die dorpen en steden bieden, namelijk nestgelegenheid. Dat zijn vooral bomen en daarin zijn ze niet heel kieskeurig. Coniferen en dennen maar ook loofbomen in blad zijn geschikt en het broedseizoen van de soort lang is, globaal van maart tot oktober. Het nest in urbaan en voor het voedsel kunnen ze meerdere kilometers (tot wel 10 km) vliegen naar het agrarisch gebied.

Meedoen aan MUS?

Het is een laagdrempelig en weinig tijd kostend meetnet in dorpen en steden. Overal zijn nieuwe waarnemers welkom, maar speciaal in Zeeland, Limburg, Groningen (buiten de stad) en Friesland. Kijk op de claimkaart of jouw postcode vacant is en tel ook mee portal.sovon.nl/portal/vacant/map/9

Meer over MUS Meetnet Urbane Soorten (MUS) | Sovon

Lees De Houtduif

Wil je meer weten over de soort. In de populaire Atlas Contact-serie is recent De houtduif verschenen van Hay Wijnhoven. Na De Merel en De Turkse tortel laat Hay weer zien dat hij een begenadigd schrijver, onderzoeker en illustrator is. Je kunt het boek bestellen op De Houtduif - sovon

Houtduif in MUS
Figuur 1. Houtduif. Trend (index) in MUS in 2007-2024.
Houtduif in MUS
Figuur 2. Houtduif. Aantal per telpunt per wijktype in MUS. ( ) trend per wijktype 2007-2024.