Hermesdorfprijs voor nature-publicatie Hans de Kroon

Hans de Kroon, hoogleraar Experimentele plantenecologie, kreeg op 5 januari de Hermesdorfprijs uitgereikt van de Radboud Universiteit, naar aanleiding van de wereldwijde aandacht voor de Nature-publicatie van promovendus Caspar Hallman over schadelijke gevolgen van het insecticide imidacloprid voor insectenetende vogels. 

De Radboud Universiteit reikt de Hermesdorfprijzen jaarlijks uit aan wetenschappers van de Radboud Universiteit die in het afgelopen jaar naar aanleiding van eigen onderzoek op een onderscheidende manier in de media waren. Het onderzoek van de Hans de Kroon toonde aan dat insectenetende vogels sterker achteruit gaan in gebieden met hoge concentraties van de neonicotinoïde imidacloprid in het oppervlaktewater. Dit bleek uit een analyse van gedetailleerde gegevens over milieufactoren en BMP-trends van algemene, insectenetende vogels in het boerenland.

Impact

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceerde de studie van biologen van de Radboud Universiteit en van Sovon Vogelonderzoek op 9 juli 2014. Berichten over het onderzoek verspreidden zich vervolgens razendsnel over de wereld. 

Het onderzoek is ook een van de drie Nederlandse onderzoeken dat de Altmetric top 100 van 2014 heeft gehaald. Altmetric meet de effecten van online media, maar neemt ook politieke invloed mee. Er is gereageerd door wetenschappers, politieke en maatschappelijke organisaties.

De jury benadrukt dat het hier gaat om een toppublicatie over een wereldwijd probleem met een evenzo grote impact. Vanwege de grote maatschappelijke betekenis van dit werk ontvangt Hans de Kroon de Hermesdorfprijs 2014, de prijs die als doel heeft de bijdrage aan nieuwe inzichten en opinies in de maatschappij te erkennen en te belonen.

 

Lees ook het eerdere bericht dat hierover verscheen: Spreeuw en zwaluw verdwijnen in gebieden met hoge gehaltes neonicotinoïde (Nature)