Gelderse vogelaar in de kijker - Thijs Willems

Thijs Willems werkt momenteel als junior-Ecoloog voor Natuurmonumenten op de Noordwest-Veluwe en is daarom naar deze regio verhuisd. Hij is actief voor Sovon, maar inventariseert bijvoorbeeld ook dassen en insecten. Als ecoloog moet je natuurlijk een beetje naar alles kijken.

Thijs Willems

Wanneer ik met vogelen begonnen ben. Poeh, dat is een lastige vraag. Ik schrijf al sinds mijn elfde waarnemingen op van verschillende soortgroepen, waaronder ook vogels. Ik kom van oorsprong uit Zuidoost-Friesland, en heb de vogelwereld daar enorm zien veranderen. Nog geen decennium geleden waren hier in de hooilanden langs de beek nog volop weidevogels, tot broedende kemphanen aan toe. Helaas heb ik sinds 2020 de prachtige kempanenbalts niet meer te zien gekregen en moet ik tegenwoordig vaak ook een volle velddag zoeken om nog ergens een grutto of wulp te mogen horen. Ook in de bossen is de vogelwereld sterk veranderd, Omstreeks 2014 vlogen kruisbekken hier nog een op een met boerenzwaluwen, en lokaal waren er kleine barmsijzen en kepen tot ver in het voorjaar. Die laatste twee zijn hier inmiddels alleen nog in de winter. Tegelijkertijd heb ik talloze ‘nieuwe’ vogelsoorten in de regio zien verschijnen, van raaf (2013) en grauwe klauwier (2014) tot middelste bonte specht (2016), kraanvogel (2016), draaihals (2019), en sinds 2021 zelfs de nachtzwaluw.

Vogelwerkgroep?

Ik ben niet actief bij een vogelwerkgroep.

Je favoriete gebied?

Mijn favoriete gebied is absoluut het Speulder- en Sprielderbos. De enorme variatie in bostypen, van eeuwenoude beukenbossen vol bosuilen en fluiters tot uitgestrekte sparren- en lariksbossen met broedende sijzen en goudhaantjes, van zonnige kapvlakten met boompiepers en fitissen tot dicht kreupelhout met staartmezen en tjiftjaffen.

Leukste of mooiste waarneming?

Dat is een hele moeilijke vraag. Ik heb de afgelopen jaren vele prachtige waarnemingen gedaan, maar er is er wel eentje die nu in mij opkomt. Toen ik in 2021 vanaf de IJsseldijk bij Velp de gierzwaluwen bij honderden vanuit het zuiden mocht zien terugkomen, dat was een zeer overweldigend moment.

Welke (Sovon-)tellingen doe je?

Ik doe BMP-A en MUS-tellingen. Ik vind beide tellingen leuk om te doen, zeker wanneer je een bepaald gebied een aantal jaren volgt en de veranderingen in de vogelwereld goed in beeld krijgt.

Wat kan beter bij Sovon?

Over het algemeen heb ik weinig aan te merken op de werkwijze van Sovon. Er wordt ontzettend veel waardevolle informatie verzameld over de Nederlandse vogelstand, en er zijn maar weinig landen op aarde waar we over zo’n grote hoeveelheid gegevens beschikken. Bij gebrek aan een concrete tip heb ik wel een vraag. Mijn vraag is of onze naaldbosvogels eens wat meer in het zonnetje gezet kunnen worden door Sovon en de Vogelbescherming. Dit is namelijk een groep vogels die in Nederland helaas afneemt, maar waarvoor in tegenstelling tot bijvoorbeeld de weide-, duin-, heide- en loofbosvogels maar weinig aandacht is. Van veel soorten weten we zelfs maar heel weinig over het dieet, de broedbiologie en het terreingebruik. Komt de afname door de kwalitatieve of juist door de kwantitatieve afname van het broedbiotoop, of door een andere oorzaak, en kan hier in het beheer misschien iets aan worden gedaan? Een ‘jaar van de zwarte mees’ of ‘jaar van de goudhaan’ zouden kunnen helpen om deze vragen te beantwoorden.

Wat gaat goed bij Sovon?

Dit heb ik onder het vorige kopje al een beetje aangegeven. Sovon verzamelt ontzettend veel waardevolle informatie die op verschillende schaalniveaus goed bruikbaar is in onder meer het natuurbeheer.

Wat je verder kwijt wilt?

Volgens mij heb ik alles wel benoemd wat ik kwijt wilde.