Gelderse vogelaar in de kijker - Dries Domhof
Dries is al zijn hele leven bezig met vogels ook al is hij nog maar tiener. In het Korenburgerveen met Kraanvogels komt hij graag maar rond zijn huis zijn er ook leuke soorten te zien zoals Patrijs, Rode Wouw en zelfs de Struikrietzanger.
Ik ben 16 jaar oud en ik woon in Zieuwent een klein dorpje in de Achterhoek.
Wanneer ben je begonnen met vogelen?
Zolang dat ik me kan herinneren ben ik bezig met vogels. Mijn vader nam mij vroeger altijd mee de natuur in. Sinds dat ik een jaar of 10 was, gaan we jaarlijks wel een aantal weekenden samen naar gebieden als De Biesbosch, Oostvaardersplassen en Texel. In die tijd werd ik benaderd door de plaatselijke Vogelwerkgroep en ging ik voor het eerst mee op een BMP-telling.
Vogelwerkgroep?
Ik ben rond mijn 12e lid geworden van de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek Welkom bij vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek | Vogelwerk groep zoa (vwgzoa.nl). De Vogelwerkgroep houdt zich vooral veel bezig met tellingen, in het voorjaar Broedvogel Monitoring Project (BMP) en in het najaar de Punt Transect Telling (PTT) en Lijn Transect Telling (LTT). Verder wordt er ook nog jaarrond getrekteld op telpost De Vlijt in Winterswijk en een aantal gebieden geteld op watervogels. Maar ook buiten die tellingen word er actief gevogeld door de leden.
Je favoriete gebied?
Hier in het werkgebied is dat toch wel het Korenburgerveen, een van de enige nog overgebleven levende hoogvenen van Nederland. Ieder jaar broedt er rond de 5 paar kraanvogels in dit gebied, maar ook soorten als grauwe klauwier, middelste bonte specht, blauwborst en watersnip broeden er. Dit jaar hebben we als Vogelwerkgroep ook weer het verzoek van Natuurmonumenten gekregen om het hele veen te inventariseren op broedvogels, dit gebeurt eens in de paar jaar.
Maar ook de kleine natuurgebieden rond mijn woonplaats zijn vaak erg interessant en daar zie ik regelmatig soorten als zomertaling, rode wouw en slechtvalk en afgelopen winter zelfs een velduil. Ook is er ondanks de jaarlijkse landelijke afname nog een mooie populatie patrijs aanwezig in het buitengebied van Zieuwent, met soms wel 4-5 roepende mannetjes in het voorjaar alleen al rondom mijn huis.
Leukste of mooiste waarneming?
Weer een lastige keuze maar dan ga ik toch voor de Struikrietzanger die afgelopen zomer ongeveer 100 meter van mijn huis zat. De vogel werd eerst ingevoerd als Orpheusspotvogel, maar ter plaatse bleek het al snel om iets anders. En na de vogel een paar keer goed gehoord te hebben, een aantal geluidsfragmenten te hebben doorgestuurd en ik de vogel voor het eerst goed in beeld kreeg, kon struikrietzanger worden bevestigd. Het was een erg schuwe vogel die bijna alleen aan het eind van de nacht en begin van de ochtend zong. Dus een aantal keer erg vroeg naar de vogel toegaan leverde toch nog een aantal mooie (zang) waarnemingen op. Na een aantal dagen was de vogel helaas weer vertrokken.
Welke (Sovon-) tellingen doe je?
In het voorjaar tel ik momenteel twee BMP plots, één in het Korenburgerveen en de andere in de Vennebulten een bosgebied, een aantal heideveldjes met daarnaast een deel dat recent is heringericht en waar extensieve landbouw word toegepast. Verder tel in de winter een PTT en LTT route en probeer ik in het najaar één keer in de week op de telpost te staan. Eigenlijk zit aan elke telling wel een leuke kant, de BMP om een goed zicht te krijgen op de ontwikkelingen in een gebied, de PTT en LTT vooral om te zien welke vogels er allemaal in de winter aanwezig zijn rond je woonplaats en de trektellingen vooral omdat je nooit weet of het een goede of slechte dag is en er elk moment wel iets verrassends voorbij kan komen.
Wat gaat goed bij Sovon?
Het in kaart brengen van de ontwikkelingen van de verschillende vogelsoorten door onder andere goed samen te werken met de verschillende vogelwerkgroepen in het land.