Duizendste MUS-teller | Eduard van Amstel
Eduard is nog niet zo lang serieus vogelaar maar is sinds april vorig jaar niet meer te houden. Enthousiast geworden door de vogelspotcast en lid geworden van de VWG Alkmaar. Hij doet een aantal tellingen en ziet ook de waarde daarvan voor bescherming en probeert iedere dag iets te delen op Instagram over vogels. Ook is hij de duizendste aanmelding voor MUS. Hij vertelt over zichzelf.
Mijn naam is Eduard van Amstel, 51 jaar, en ik woon in Heerhugowaard. Ik ben getrouwd en we hebben 2 volwassen kinderen (18 en 22), ik werk in de ICT security.
De natuur heeft, in de breedste zin van het woord, altijd mijn interesse gehad. Als kind trokken we er altijd op uit in de natuur, en in mijn volwassen leven ga ik in de vakantieperiode het liefst naar het noorden van Europa, en speciaal Noorwegen. Fotograferen van insecten, landschappen en vogels is een hobby van me.
In 2019 zijn we verhuisd naar een waterrijke buurt en daar vielen alle soorten eenden en ganzen mij op. Zo is het vogelen langzaam serieus begonnen. Vorig jaar (april 2022) heb ik een nieuwe lens gekocht voor mijn fototoestel en vanaf dat moment ben ik niet meer te houden. Ik ontdekte de vogelspotcast en dat was een eye-opener hoe je vogelen kan beleven en het laatste zetje. Ook ben ik lid geworden van de vogelwerkgroep in Alkmaar, daar heb ik al mede vogelaars ontmoet en daar leer je heel veel bij lezingen, de vogelcursus en uitstapjes. Daarnaast heb ik een aantal tellingen uitgevoerd voor Sovon wat ik ook ontzettend leuk vind om te doen. Ik kan wel zeggen dat ik dagelijks met het vogelen bezig ben, naar buiten, foto's en filmpjes maken, en veel lezen, informatie verzamelen etc. Op mijn Instagram @dagboekvaneenvogelaar probeer ik dagelijks wat te plaatsen.
Naast het vogelen hou ik dus van fotograferen maar ook van piano spelen, werken in de tuin, wandelen etc. Echt stilzitten is niet mijn aard.
Waarom doe je mee met MUS?
Toen de laatste vogelatlas van Sovon uitkwam, wat jaren geleden alweer, en ik die cadeau kreeg met 5 december besefte ik pas hoeveel data er wordt verzameld over vogels. Het is nodig om aan te tonen dat er soorten onder druk staan door de intensieve landbouw en daarmee de achteruitgang van de biodiversiteit in de natuur. Nu ik me echt in het onderwerp ben gaan verdiepen besef ik hoe waardevol de data is voor onderzoek en de toekomst van de natuur en vogelsoorten in Nederland.
Ik ben dus gaan tellen om daar, hoe klein ook, een bijdrage aan te kunnen leveren. Ik hoop dat met de data van onder andere Sovon kan worden aangetoond dat er maatregelen nodig zijn om de natuur te verbeteren, maar ik zie het niet alleen negatief. Je kan er ook mee aantonen dat bepaalde maatregelen zin hebben en dat het nut heeft om op sommige plaatsen in te grijpen en dat plantensoorten, insecten en vogels zich weer herstellen. Bijkomend voordeel voor mezelf is dat ik zelf ook nog meer leer over de soorten, dus het mes snijdt wel aan twee kanten.
Doe je ook andere telprojecten van Sovon?
Ik doe mee aan de watervogeltelling (2x gedaan), de jaarrond tuintelling, de liveatlas tellingen en ik heb me ook aangemeld voor de scholekster telling. Inspirerend om te doen!
Wat kan beter en wat gaat goed bij Sovon?
Ik kan me wel herinneren dat ik het navigeren op de website soms uitdagend vond in het begin. Inmiddels ben ik wel gewend hoe het is opgezet.
Wat ik ontzettend waardeer, en waar ik heel veel aan heb, is het YouTube kanaal van Sovon. Er staan zoveel leuke webinars heb, en er worden regelmatig nieuwe gegeven. De reeks van de meeuwen bijvoorbeeld is echt een aanrader, maar de steltlopers, de vogelgeluiden training etc. is een “must-see and listen”. Ook het cursus gedeelte op de site is een mooie bron.
Je voelt aan alles dat er professionals bezig zijn die hun kennis willen delen en dat op een rustige manier willen overbrengen en dat er met de verschillende niveaus rekening wordt gehouden. Dat is echt een pluspunt!
Noot van redactie: vorig jaar was er ook al een 1.000ste aanmelding voor MUS. Maar in de afgelopen winter is een groot aantal postcodegebieden op vacant gezet omdat ze niet of nauwelijks geteld werden.
Meetnet Urbane Soorten (MUS) | Sovon