20.000 Kramsvogels op een slaapplaats
Ruim 20.000 Kramsvogels op een slaapplaats. Dat is een zeldzaam hoog aantal. Sovonmedewerker Willem van Manen kwam ze middenin Drenthe tegen en doet kort verslag van zijn observaties.
De Holmers is een slenk tussen Boswachterij Hooghalen en Grolloo in Drenthe, die Staatsbosbeheer in 2002 heeft afgegraven, waarna de natuur er haar gang kon gaan. Geen begrazing dus en geen andere flauwekul. Vanwege de sterke kweldruk ontwikkelt zich hier een prachtig moerasbos, dat al jaren Spreeuwen en Kramsvogels verleidt om er de nacht door te brengen.
In de ochtend van dinsdag 6 februari bij -7 graden en een glorend rood in het oosten, welde er vanaf een uur of zeven een oorverdovend gepruttel van Kramsvogels op uit de struwelen, over een lengte van zeker 900 meter. Vanaf half acht begonnen er sliertjes op te stijgen, snel hoogte te winnen en in groepen van 200-500 in zuidoostelijke en noordoostelijke richting te vertrekken. Geen spectaculair gezwerm dus, zoals Spreeuwen doen (daarvan sliepen er ongeveer 1000), maar wel aanhoudend tot half negen. Bij benadering ging het om een totaal van ten minste 20.000 Kramsvogels, die de slaapplaats verlieten.
Twee koude dagen later nog wel Kramsvogels, maar naar schatting niet meer dan 1000. Dat was jammer voor RTV-Drenthe, die deze keer mee was. Waren er op dinsdag zoveel vanwege de net ingevallen vorst, op donderdag zo weinig vanwege de aanhoudende vorst, beide of gewoon toeval?