Hugo Wieleman
Medewerker communicatie en vrijwilligers
Als vogelaar kun je het aangename heel goed met het nuttige verenigen, bijvoorbeeld door de vogels in een eigen gebied te tellen. Zo’n telling is een goede stimulans om naar buiten te gaan, daagt je uit om zorgvuldig te kijken en leert je veel over het voorkomen van soorten in jouw regio. Bovendien helpen gegevens om de stand van de vogels in Nederland te volgen. Ze vormen de basis voor de bescherming van soorten.
Watervogels tellen
Eén van de landelijke projecten van Sovon is de watervogeltelling. In de periode september – april brengen ongeveer 1200 vogeltellers in het hele land de soorten van Rotgans tot Slechtvalk in kaart. Dat houdt concreet in dat je als vrijwilliger telkens het middelste weekend van de maand op pad gaat. Je kunt ervoor kiezen om alle watervogels en optioneel ook roofvogels (wel zo leuk!) te tellen, of alleen de ganzen en zwanen. De gegevens kunnen in het veld razendsnel worden ingevoerd via de app Avimap. Bij het uploaden zie je meteen hoeveel soorten je zag, de totale aantallen en je eigen afgelegde afstand en gemiddelde snelheid. Uiteraard is het ook mogelijk om de gegevens zelf in een boekje te noteren en achteraf op de website van Sovon in te vullen.
In De Wieden wordt al jarenlang geteld. Eén van de opvallende uitkomsten van dat telwerk is dat de Wintertaling een veer heeft gelaten in De Wieden, terwijl er op landelijke schaal steeds meer worden geteld (figuur 1). Minder verrassend is de opmars van de Grauwe Gans. De toename loopt in de Wieden haast parallel aan de landelijke trend (figuur 2). Door meer en betere tellingen uit te voeren kunnen we vaststellen wat er precies in een betreffend gebied gebeurt.
Vacante gebieden in De Wieden
We zijn vooral op zoek naar vogelaars die in De Wieden in samenwerking met Natuurmonumenten willen tellen. Onder andere in de Oostelijke Schutsloot, Bovenwijde en de noordwestkant van het gebied zijn nog vacant. De minimale inspanning is dat je ganzen en zwanen telt (figuur 3). Je kunt ook alle watervogels in het gebied tellen. Sommige gebieden zijn te voet te tellen, maar grote delen van het gebied is alleen per boot te bereiken. In samenwerking met Natuurmonumenten is het regelen van een boot mogelijk. Het varen alleen al is een leuk avontuur. Omdat je in gebieden komt waar normaal gesproken weinig bezoekers komen, kan je vogels zien die normaal erg schuw zijn. Wellicht zie je een Roerdomp of kom je een groep Nonnetjes tegen.
Hoe ziet de cursus eruit?
Op dinsdagavond 10 oktober zal er een online theorieavond plaatsvinden. Tijdens deze avond zal ingegaan worden op het belang van watervogels tellen, een kort verhaal over het gebied zelf, de methode van watervogels tellen en eventueel de herkenning van enkele vogelsoorten die voorkomen in het gebied. De volgende morgen, woensdag 11 oktober, zal een praktijkochtend plaatsvinden. We betreden het gebied per boot en voeren een officiële telling uit. Dit zal waarschijnlijk de hele ochtend duren.
Interesse en opstarten
Heb je interesse, maar wil je eerst nog wat meer informatie? Dan is er hier meer uitleg te vinden. Via die link kun je ook de vacante telgebieden beter bekijken.
Op cursus.sovon.nl kan je onbeperkt test-je-kennis quizzen van Nederlandse water- en wintervogels maken. Dit is een leuke en leerzame manier om te jezelf te toetsen. Zie je het zitten om een gebied voor je rekening te nemen en vind je het prettig om de eerste telling onder begeleiding te starten, dan kun je dat aangeven bij ondergetekende. Uiteraard helpen we je graag op weg. Mail of bel ook gerust even voor meer informatie.
Als teller voor het watervogelproject wordt je maandelijks op de hoogte gehouden van allerlei interessante resultaten en nieuwtjes via een e-mailnieuwsbrief.