Fryslân: Cursus broedvogels inventariseren (BMP)
Opzet
De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier veldbezoeken in de vroege ochtenden. Tijdens de theorieavonden licht cursusleider Jelle Postma de BMP-methodiek toe, waarbij zaken als het aantal ronden, uitsluitende waarnemingen, de planning en broedindicerende waarnemingen worden uitgelegd. De cursus is géén herkenningscursus, maar tussendoor worden er wel herkenningsquizjes met foto's en geluiden gedaan.
De avonden worden afgewisseld met vroege veldbezoeken onder begeleiding, zodat je als cursist de theoretische kennis meteen in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de veldbezoeken ga je in een klein groepje op pad met een ervaren lokale broedvogelteller. De resultaten van deze bezoeken leer je in te voeren via de Avimap-app. Hierdoor leer je om de resultaten zelf te verwerken en naderhand achter de computer te bekijken en waar nodig nog aan te passen. Voor mensen die al meedoen aan het BMP is de cursus een mooie manier om hun kennis over de methode en veldervaring bij te schaven.
Aan het einde van de cursus krijg je een toets en (ongetwijfeld) een diploma. Na deze cursus kan je zelfstandig een BMP-telling uitvoeren en de telgegevens verwerken of weet je nog beter hoe je een gebied het beste kan tellen. Wil je weten wat BMP precies is? Bekijk dan dit filmpje:
Wanneer en waar?
Theorieavonden zijn op de woensdag in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden van 19:30uur tot 21:30uur
Datums:
Avond 1: 29 maart
Avond 2: 12 april
Avond 3: 26 april
Avond 4: 10 mei
Avond 5: 24 mei
Praktijkochtenden
Deze ochtendenbezoeken vinden doorgaans plaats ná elke theorieavond en afhankelijk van de oppervlakte, het terrein, groepsgrootte en de vragen die gesteld worden duren ze meestal zo’n 2 tot 3 uur. De praktijkochtenden worden meestal op zaterdagen gehouden, maar in overleg met de praktijkbegeleider zijn mogelijk afspraken te maken over zondagen of doordeweekse dagen.
Datums:
ochtend 1: 1 april
ochtend 2: 15 april
ochtend 3: 29 april
ochtend 4: 20 mei
Voor wie?
Deze cursus is voor wat gevorderde vogelaars bedoeld. Het is geen cursus om vogels te leren herkennen. Het is belangrijk dat je al redelijk wat ervaring hebt met het goed herkennen van broedvogels aan de hand van hun zang. Ondanks dat herkenning op zang van lokaal bijzondere soorten wel een klein deel uitmaakt van de cursus, maar verder is de cursus vooral gericht op het leren van inventarisatiemethoden in theorie en praktijk. Na de cursus kun je zelfstandig aan de slag om met mooie tellingen een waardevolle bijdrage te leveren aan goede gegevens over broedvogels in natuurgebieden en/of agrarisch gebied in Fryslân.
Belangstelling?
Heb je belangstelling of wil je je aanmelden? Laat dat dan uiterlijk 10 maart weten aan Jelle Postma via jelle.postma@sovon.nl
- Datum
- woensdag 29 maart 2023, 19:30 - 21:45
- Aanmelden
- Ja, aanmelden is nodig
- Kosten
- Geen
- Online
- Nee