Flitspraatjes

Dispersie van in West-Overijssel geboren wulpen

Gerrit Gerritsen

In 2000 startte ik in West-Overijssel met het kleurringen van wulpenkuikens, o.a. om vast te kunnen stellen waar ze gaan broeden als ze volwassen zijn. Wulpen staan bekend als gebiedstrouw, maar zijn ze dat allemaal? En is de dispersie in alle richtingen, of hebben ze een voorkeursrichting? Kom luisteren welk deel van de puzzel ik in een kwart eeuw kon leggen.

Hittestress in gierzwaluwnesten

Jaap Schröder (Stichting Valouwe Natuur, Harderwijk)

Gierzwaluwen zijn ‘dom’ want blijven jaar in jaar uit trouw aan een nestplaats, ook als die plaats door de zon te heet wordt om een succesvol broedsel op te kunnen leveren. In een opwarmend klimaat moeten wij dus verstandige keuzes voor ze maken. Temperatuurmetingen wijzen uit dat nestkasten en –stenen oververhit kunnen raken, niet alleen als ze op zuiden gericht zijn.

Toegenomen kleurenpracht in Nederland

Hilbert Folkerts (Werkgroep Bijeneter)

Bij de verspreiding van Bijeneters in Europa wordt de opmars naar het noorden duidelijk. De Bijeneter ontwikkelt zich ook in Nederland. Waarom is er nog geen stabiele ontwikkeling van het aantal broedparen in ons land?

Legselgroottes van kool- en pimpelmezen

Leo Ballering (Werkgroep NestKAST)

In de laatste 45 jaar is de gemiddelde legselgrootte van de Pimpelmees gestaag afgenomen, met een opmerkelijke dip tussen 2012 en 2017. De Koolmees laat een veel kleiner verval zien maar wel dezelfde dip in dezelfde periode. Wat is hier de oorzaak en/of consequentie van?

Discussieronde met Christiaan Both